Ingrediënten

  • 4-6 pijlinktvissen (ca. 500 g)
  • 200 ml tomatensap
  • 6 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 el rozijnen
  • 100 g couscous
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 1 el verse munt, fijngehakt
  • 300 ml droge witte wijn
  • 4 rijpe tomaten, in stukjes

Bereiding

  1. Klop in een lage schaal het tomatensap met 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak tot een marinade. Wentel de inktvissen erdoor en laat ze 15 minuten marineren. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie en bak de pijnboompitten zachtjes mee. Schep de rozijnen, couscous, peterselie en munt erdoor en schenk er 200 ml wijn bij. Laat dit mengsel 2 minuten staan.
  3. Neem de inktvissen uit de marinade, vul ze met het pijnboompittenmengsel en steek de opening eventueel met cocktailprikkers dicht. Leg de inktvissen naast elkaar in een ovenschaal.
  4. Meng de tomaatstukjes met 100 ml wijn, de overgebleven marinade en 2 eetlepels olijfolie en schenk deze saus over de inktvissen. Schuif de schaal in het midden van de oven en stoof de inktvissen in 45-60 minuten gaar. In die tijd is de saus ook mooi ingedikt.

Serveer de inktvissen met brood en een salade van komkommer en zeekraal.

Salade van komkommer en zeekraal

Blancheer 100 g zeekraal 1 minuut in kokend water en laat in een zeef goed uitlekken. Halveer een kleine Komkommer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snijd de helften in blokjes. Klop een dressing van (sherry)azijn, olijfolie met basilicum en zout en peper en schep de zeekraal en komkommer erdoor.

Wijntip

Kies rood bij de kruidige inktvis. Bijvoorbeeld een soepele, zachte Côtes du Roussillon.

Bron
Kookboek "Over Vis & Vis"

Pijlinktvis

De pijlinktvis is een intelligent weekdier dat behoort tot de familie van koppotigen waar o.a ook de octopus en de zeekat toe behoort.

Alles over Pijlinktvis

Pijlinktvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
174 kcal
/
Vetten:
7.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.