Ingrediënten
- 300 g verse sprotjes, schoongemaakt
- 150-200 ml olijfolie
- 300 g winterwortel, in blokjes
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- ½ citroen
- 2-3 el mayonaise
- 2-3 el verse koriander, fijngehakt
- 50 g volkorenmeel
- 2 el Ras el Hanout
Ook te bereiden met…
Bereiding
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Schep de wortel en knoflook met 3 eetlepels water erdoor en knijp er wat citroensap boven uit.
- Smoor de wortel afgedekt in 15 minuten zachtjes gaar.
- Pureer het wortelmengsel met een staafmixer en meng de mayonaise en koriander erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de wortelmayonaise over in een mooi schaaltje. Knijp de rest van de citroen boven de sprotjes uit.
- Meng in een diep bord het volkorenmeel met de Ras el Hanout.
- Verhit een flinke laag olijfolie in een hapjespan of wok.
- Haal de sprotjes een voor een door het meel en leg ze direct in de hete olie. Bak zo 6-8 sprotjes tegelijk in 3-4 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de sprotjes op keukenpapier uitlekken. Serveer ze op een schaal met de wortelmayonaise in het midden.
Wijntip
Een goudgele Chardonnay uit Zuid-Afrika is én fris én romig genoeg voor dit gerecht.
Sprot
Sprot is een haringachtige zoutwatervis.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
222 kcal/932 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
20.00 g.