Ingrediënten

  • 1 bleekselderij (alleen het gele hart van de stronk)
  • 1 bosje radijs
  • 1 appel
  • 1/2 citroen
  • 2-3 el mayonaise
  • 1 bosje sprotjes (of 150 g sprotfilet)
  • 1/2 bakje tuinkers, losgeknipt

Bereiding

  1. Snijd de onderkant van de stengels bleekselderij. Pluk de gele blaadjes en laat ze in een kom ijswater weer ‘crispy’ worden. Was de stengels en snijd ze schuin in dunne plakjes.
  2. Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes. Schil de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de partjes in dunne plakjes. Doe de appel in een grote kom en knijp de citroen erboven uit. Schep de radijs, bleekselderij en mayonaise door de appel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Verdeel de salade over de borden, leg de sprotjes ernaast. Dep de selderijblaadjes met keukenpapier droog en strooi ze samen met de tuinkers over de salade heen.

Sprotjes schoonmaken

Maak een inkeping achter het kopje en trek met het mesje in een keer het vel van kop naar staart. Stroop op dezelfde manier ook het vel van de andere kant. Snijd de kop eraf, snijd de buik open en verwijder de ingewanden. Snijd met het mes langs de graat de filetjes los. Verwijder de rugvin en controleer of er geen losse graatjes op de filets zitten.

 

Bron
“Hollandse Kramen”, van Yolanda van der Jagt

Sprot

Sprot is een haringachtige zoutwatervis.

Alles over Sprot

Sprot

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
222 kcal
/
932 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
20.00 g.