Sprot

Sprot is een kleine haringachtige die culinair gezien erg ondergewaardeerd wordt.

Sprot

Sprot Paspoort

Naam
Sprot (Sprattus sprattus)
Lengte
Max. 17 cm.
Voedsel
Onbekend.
Levenscyclus
Onbekend.
Verspreiding
Noordzee.
Leefgebied
In grote scholen dichtbij de kust op een diepte van 10-50 m.
Populatie
Geen informatie beschikbaar.
Kleur
De rug is blauwgroen en de flanken zilverkleurig.

Vangst

Deze vissoort is nauw verwant aan de haring maar blijft veel kleiner en leeft korter. Vaak zwemmen ze samen met jonge haring op in dezelfde scholen en worden ook wel samen gevangen met behulp van (vries)trawlers. Verreweg het grootste deel van de vangst (90%) wordt door de Deense industrievissers opgevist voor de productie van vismeel en visolie. Daarnaast wordt een klein deel door Noorwegen en Groot Brittannië opgevist. Sinds 1996 zijn er effectieve maatregelen genomen om bijvangst van jonge haring te beperken.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Sport wordt ook wel verwerkt tot conserven. Ze worden dan verkocht onder de naam 'Noorse sardien'. De smaak heeft ook echt wat weg van sardines, alleen wat delicater. Vers kun je ‘m nauwelijks krijgen, wel koud-of warmgerookt. Warmgerookte sprot wordt ook wel ‘Kieler sprot’ genoemd. Traditioneel wordt koudgerookte sprot met een touwtje tot een bos samengebonden.

Warm gerookte sprot moet je zeker proberen. Heerlijk in plaats van rookworst in de erwtensoep of bij een stamppot.

Naar recepten & bereiden 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
222 kcal
/
932 kj
Water
63.00 g.
Eiwit
20.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
16.00 g.
Verzadigde vetten
5.50 g.
E.o.v
7.50 g.
M.o.v.
3.00 g.
Cholesterol
70.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine B1
0.15 mg.
Vitamine B2
0.15 mg.
Vitamine B6
0.40 mg.
Vitamine B11
10.00 µg
Vitamine B12
5.00 µg
Vitamine C
1.00 mg.
Vitamine D
9.50 µg
Natrium
1650.00 mg.
Kalium
250.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
220.00 mg.
Ijzer
0.70 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.06 mg.
Zink
0.80 mg.