Sprot
Sprot is een kleine haringachtige die culinair gezien erg ondergewaardeerd wordt.
Sprot Paspoort
- Naam
- Sprot (Sprattus sprattus)
- Lengte
-
Max. 17 cm.
- Voedsel
-
Onbekend.
- Levenscyclus
-
Onbekend.
- Verspreiding
-
Noordzee.
- Leefgebied
-
In grote scholen dichtbij de kust op een diepte van 10-50 m.
- Populatie
-
Geen informatie beschikbaar.
- Kleur
-
De rug is blauwgroen en de flanken zilverkleurig.
Vangst
Deze vissoort is nauw verwant aan de haring maar blijft veel kleiner en leeft korter. Vaak zwemmen ze samen met jonge haring op in dezelfde scholen en worden ook wel samen gevangen met behulp van (vries)trawlers. Verreweg het grootste deel van de vangst (90%) wordt door de Deense industrievissers opgevist voor de productie van vismeel en visolie. Daarnaast wordt een klein deel door Noorwegen en Groot Brittannië opgevist. Sinds 1996 zijn er effectieve maatregelen genomen om bijvangst van jonge haring te beperken.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Smaak en bereiding
Sport wordt ook wel verwerkt tot conserven. Ze worden dan verkocht onder de naam 'Noorse sardien'. De smaak heeft ook echt wat weg van sardines, alleen wat delicater. Vers kun je ‘m nauwelijks krijgen, wel koud-of warmgerookt. Warmgerookte sprot wordt ook wel ‘Kieler sprot’ genoemd. Traditioneel wordt koudgerookte sprot met een touwtje tot een bos samengebonden.
Warm gerookte sprot moet je zeker proberen. Heerlijk in plaats van rookworst in de erwtensoep of bij een stamppot.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
222 kcal/932 kj
- Water
-
63.00 g.
- Eiwit
-
20.00 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
16.00 g.
- Verzadigde vetten
-
5.50 g.
- E.o.v
-
7.50 g.
- M.o.v.
-
3.00 g.
- Cholesterol
-
70.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.00 mg.
- Vitamine B1
-
0.15 mg.
- Vitamine B2
-
0.15 mg.
- Vitamine B6
-
0.40 mg.
- Vitamine B11
-
10.00 µg
- Vitamine B12
-
5.00 µg
- Vitamine C
-
1.00 mg.
- Vitamine D
-
9.50 µg
- Natrium
-
1650.00 mg.
- Kalium
-
250.00 mg.
- Calcium
-
20.00 mg.
- Fosfor
-
220.00 mg.
- Ijzer
-
0.70 mg.
- Magnesium
-
30.00 mg.
- Koper
-
0.06 mg.
- Zink
-
0.80 mg.