Ingrediënten
- 4 schoongemaakte haringen
- 500 g kleine aardappeltjes
- 4 zoetzure augurken
- 1 gekookte rode biet, ca. 75 g
- 200 ml crème fraîche
- 2-3 el mierikswortelcrème
- 2 lente-uitjes
- zonnebloemolie
- peper en zout
Bereiding
-
Kook de aardappeltjes in de schil in ruim water gaar, circa 15 minuten. Giet af en laat uitlekken.
-
Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
-
Bestrijk een bakplaat met een beetje olie. Leg de aardappeltjes er naast elkaar op. Druk ze langzaam een beetje plat. Besprenkel ze royaal met olie en bestrooi met versgemalen peper en wat zout. Bak ze in de hete oven in 20-30 minuten goudbruin en krokant.
-
Maal intussen de augurk en de biet grof met de staafmixer of in een keukenmachine. Fijnhakken met een mes kan ook. Laat uitlekken in een zeef.
-
Meng, als de aardappels bijna klaar zijn, de crème fraîche met de mierikswortelcrème, wat peper en zout, en de uitgelekte gehakte augurk en biet.
-
Snijd de lente-ui in smalle ringen. Voeg de lichtgekleurde ringetjes toe aan het bietenmengsel. Bewaar de donkere ringetjes.
-
Snijd de haringfilets elk in 5 à 6 stukjes.
-
Zet de (warme) 'smashed potatoes' op borden of een schaal. Schep op elk wat van de bietenroom. Leg er een stukje haring op. Bestrooi met de lente-uiringetjes.
Het is lekker om ook wat kappertjes en een lepeltje mayonaise aan de bietenroom toe te voegen.
Tip
Beleg de smashed potatoes direct als ze klaar zijn of laat ze afkoelen. Zet ze dan voor dat ze worden gevuld een paar minuten in een hete oven 200°C om op te warmen en weer knapperig te worden.
Smashed potatoes kun je in plaatst van met haring, ook vullen met garnalen, gerookte/gestoomde makreel, gerookte paling of gerookte zalm.
Haring
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.