Ingrediënten
- 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
- 1 el grof gemalen zeezout
- 1 el grof gemalen zwarte peper
- 350 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 300 ml pils
- olie, om te frituren
- 1 kropsla, gewassen en klein gescheurd
- 3 tomaten, in stukjes
- 1 ui, in halve ringen
- 1 rode puntpaprika, in reepjes
- 1 komkommer, in plakjes
- 1 bosje platte peterselie, grof gehakt
- 100 g Griekse olijven in olijfolie
- 5 el olijfolie extra vierge
- 2 el rode wijnazijn
Bereiding
- Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de lijfjes in ringen van 1 cm.
- Meng het zeezout en de peper met 200 g bakmeel. Schenk langzaam en al kloppende met een garde de pils erbij. Klop tot een glad beslag.
- Verhit de olie om te frituren tot 180ºC. Meng de kropsla, de tomaten, de ui, de paprika, de komkommer, de peterselie en de olijven met de olijfolie en de wijnazijn. Breng de salade op smaak met zout en peper.
- Strooi de resterende 150 g bakmeel in een diep bord. Haal de inktvisringen en de tentakels eerst door het bakmeel en vervolgens door het beslag. Laat ze langzaam in de hete olie glijden en frituur in 1-2 min. goudbruin en krokant. Frituur de inktvis in kleine porties.
- Verdeel de Griekse salade met de inktvisringen over 4 borden.
Lekker met tzatziki en frites.
Pijlinktvis
Pijlinktvis is een intelligent weekdier dat behoort tot de familie van koppotigen waar o.a. ook de octopus en de zeekat toe behoort.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
174 kcal/
- Vetten:
-
7.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.