Ingrediënten

  • 4 gerookte forelfilets
  • 4 sneetjes stokbrood met zaden en pitjes
  • 50 g boter
  • ca. 15 g salie
  • 4 takjes peterselie
  • 350 g, ongeveer 1/4, knolselderij
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 visbouillonblokjes
  • 200 ml kookroom
  • 1-2 el mosterd
  • zonnebloemolie
  • 8 takken peterselie

Bereiding

  1. Snijd de forel in kleine stukjes.
  2. Snijd het stokbrood met korst in stukken van 1 tot 2 cm. 
  3. Zet de koekenpan met de helft van de boter en een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur. Laat de boter smelten en voeg, als het heet is, het brood toe. Roerbak tot de croutons rondom lichtbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Maak de koekenpan schoon.
  4. Was en droog de kruiden. Haal de salieblaadjes van de takjes, houd de mooiste apart en hak 4 minder mooie blaadjes fijn. Hak de peterselie grof. 
  5. Zet de koekenpan met een klein laagje zonnebloemolie op hoog vuur. Leg er, als de olie heet is, 4 blaadjes salie in. Draai ze direct om en haal de nu knapperige salieblaadjes snel uit de pan. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak de rest op dezelfde manier. 
  6. Schil de knolselderij en snijd de knol in kleine stukjes (2-3 cm). 
  7. Zet een grote, diepe pan met de rest van de boter en een scheutje zonnebloemolie op matig vuur en roerbak hierin de ui met de knolselderij 3 minuten. Voeg de gehakte salie toe en bak heel even mee. Voeg 800 milliliter heet water toe, verkruimel de bouillonblokjes erboven, roer en breng de soep aan de kook. Kook de soep ca. 20 minuten tot de knolselderij gaar is. 
  8. Voeg dan de helft van de gerookte forel toe en pureer de soep met de staafmixer.
  9. Voeg de kookroom toe en breng de soep weer aan de kook. Roer er 1 eetlepel mosterd door. Proef en voeg naar smaak meer mosterd, peper en zout toe. 
  10. Schep de forel-knolselderijsoep in kommen en verdeel de croutons, de rest van de gerookte forel en de gebakken salieblaadjes erover.
TIP: Knolselderij kun je vervangen door pastinaak of pompoen, allebei zijn ze heel lekker in de soep.

(Regenboog)Forel

Forellen leven net als zalmen zowel in zoet- als zoutwater en behoort dan ook tot dezelfde familie, de zalmachtige. Er zijn drie soorten te onderscheiden: zeeforel, beekforel en regenboogforel.

Alles over (Regenboog)Forel

(Regenboog)Forel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
126 kcal
/
526 kj
Vetten:
5.80 g.
Eiwitten:
18.40 g.