Waar let je op bij rauwe vis?

Al enige tijd is het eten van 'rauwe vis' een echte trend. Buitenshuis is het eten van sushi, poké bowl, carpaccio en de iets creatievere ceviche niet langer exclusief en we willen dit soort visgerechten ook thuis op tafel zetten. Waar moet precies op worden gelet bij het kopen van rauwe vis?

Wat rauwe vis betreft moeten een paar aanvullende bereidingsvoorschriften in acht worden genomen. Rauwe vis en ook ongekookte schelp- en schaaldieren kunnen namelijk besmet zijn met ziekmakende bacteriën, waarvan listeria of de salmonella bekende zijn. Beide bacteriën vormen onder andere voor zwangere vrouwen een risico; reden deze gedurende negen maanden aan de kant te schuiven. 

 

'Koop je vis daarom bij een betrouwbare
visspecialist of een goede supermarkt'

Rauwe vis

Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder -20°C) of te verhitten (liefst boven de 65°C) kunnen respectievelijk parasieten en bacteriën worden gedood. Omdat verhitting op rauwe vis niet van toepassing is, neemt de kans op besmetting toe naarmate de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Zolang je ervoor zorgt dat het stukje vis dat je wilt gebruiken voor je carpaccio of je sushi van een degelijke leverancier komt, bedoeld is rauw te consumeren en de houdbaarheidsdatum niet verstreken is, is er echter weinig reden tot paniek. Koop jouw vis daarom bij een betrouwbare visspecialist of een goede supermarkt. Deze zijn verplicht strikte richtlijnen na te leven voor de behandeling van hun vis. 

Veiligheidseisen

Voor de verkoop van rauwe vis vereist de Europese Unie al sinds jaren dat alle vis die wordt verkocht om rauw gegeten te worden of die koud wordt gerookt, eerst gedurende 24 uur moet worden diepgevroren. Op die manier is het risico op parasieten van de baan. Daarnaast moeten visleveranciers aan strikte veiligheidseisen voldoen en regelmatig onderzoeken op hun rauwe producten verrichten om zeker te zijn van een veilig product. Kies je visleverancier overdacht, dan zul je veel minder risico lopen. 

Tot slot ter geruststelling: rauwe zalm bevat op die manier zelfs minder risico’s dan gebakken of gekookte vis omdat er tijdens het verhittingsproces (dat niet plaatsvindt) ook geen schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.

Visrecepten

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van rauwe vis, kun je misschien wel wat inspiratie gebruiken? Of je nu zin hebt in temaki, ceviche, carpaccio of een heerlijke poké bowl. Wij hebben het allemaal voor je!

 

Ontdek hier al onze recepten

 

Interessante artikelen

Wil je meer weten over rauwe of verse vis? Lees meer over 

Recepten met rauwe vis

 

Temaki met gravlax en foreleitjes

Temaki met gravlax en foreleitjes

Maak je eigen temaki met zalm. Deze handgerolde sushi's van Carrie Solomon zien er niet alleen heerlijk uit, maar smaken ook echt heel erg lekker. Een verrassende variant voor op je sushi-party.

 

Ga hier naar het recept

 

minitaco's

Minitaco's

Ook al zou jij jouw taco's niet meteen vullen met rauwe vis, deze bijzondere combinatie is zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Het volgend feestje is de perfecte gelegenheid om uit te pakken met dit verrassend hapje! 

 

Ga hier naar het recept

 

Poké burrito

Poké burrito

Een burrito of poké bowl voor lunch? Beiden erg lekker. Combineer deze twee buitenlandse gerechten en geniet van een verrassende combinatie. Een heerlijke en kleurrijke poké in een nieuw jasje! 

 

Ga hier naar het recept