Ingrediënten
- 1 grote gerookte makreel (± 400 g)
- 100 g roomkaas, neutraal
- 1 dl slagroom
- 1 biologische citroen of limoen
- versgemalen peper en zout
- potje mierikswortel
Bereiding
- Verwijder de kop, het vel, de graten en de staart van de makreel. Haal alle graatjes eruit en maak het visvlees iets losser.
- Pureer de makreel samen met de roomkaas in een keukenmachine of gebruik een staafmixer.
- Klop de slagroom lobbig, dus niet stijf! Boen de citroen goed schoon, rasp de helft van de schil er heel fijn af. Spatel dit samen met de slagroom, 2 theelepels citroensap, wat versgemalen peper en zout naar smaak met 1 theelepel mierikswortel door de gepureerde makreel.
- Serveer met heel dun gesneden geroosterd brood of kant en klaar gekochte bruschetta.
Tip
Vervang de mierikswortel eventueel door wasabi of sambal brandal voor een pittige variant.
Makreel
Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /