Ingrediënten

  • 4 dubbele scholfilets
  • 800 g geschrapte krielaardappeltjes
  • 100 g panko of grof paneermeel
  • 30 g gemengde groene kruiden, bijv. peterselie, dragon en/of bieslook
  • ½ el kerriepoeder
  • 1 ei
  • bloem
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de airfryer voor op 220°C.
  2. Zet de krieltjes in een pan en vul deze met koud water tot ze onder staan. Voeg een beetje zout toe. Breng het water aan de kook en kook in ca. 15 minuten gaar. Giet af.
  3. Snijd ondertussen de scholfilets in de lengte.
  4. Haal de blaadjes van de kruidentakjes en hak ze fijn. Strooi 2/3 op een bord en bewaar de rest.
  5. Voeg de kerrie en de panko aan de kruiden toe en meng. Strooi een paar eetlepels bloem op een ander bord. Voeg hieraan 1 theelepel peper en 1 theelepel zout toe.
  6. Klop het ei los in een diep bord. Wentel de halve scholfilets een voor een eerst door de bloem zodat ze er helemaal mee bedekt zijn, dan door het ei en dan door het kruiden-pankomengsel.
  7. Dip een bakkwast in olijfolie en dep daarmee de scholfilets aan beide kanten tot ze goed ingevet zijn.
  8. Leg de gepaneerde scholfilets in de airfryer en bak ze in 8 à 10 minuten goudbruin. Tussentijds een keer van plaats wisselen. Als je een kleine airfryer gebruikt kun je de vis het best in 2x klaarmaken.
  9. Meng de gekookte krieltjes met de rest van de kruiden, wat peper en een heel klein scheutje olijfolie. Serveer de krieltjes bij de gebakken schol in een kruidenjasje.

 

Tip

Lekker met sperziebonen en citroenmayo die je maakt door 4 eetlepels mayonaise, 2 à 3 theelepels vers citroensap en eventueel een paar druppeltjes Tabasco te mengen.

Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.

Alles over Schol

Schol

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
94 kcal
/
393 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
19.00 g.