Ingrediënten

  • 500 g scholfilet
  • 4 el bloem
  • zout en zwarte peper (versgemalen)
  • 50 g roomboter, plus 3 el
  • 3 el olijfolie
  • 2 el kappertjes 20 g, uitgelekt en grof gehakt
  • 1 citroen, de helft uitgeperst en de andere helft in plakjes
  • 10 g peterselie, fijn gehakt
  • 1 grote sjalot, fijn gehakt
  • 1 kg krieltjes
  • gemengde sla
  • 100 g diepvries doperwten
  • Voor de dressing:
  • 1 tl Franse mosterd
  • 1 tl honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • zwarte peper
  1. Kook de krieltjes gaar en laat ze na het afgieten uitstomen in de pan. Kook de diepvries doperwten volgens de verpakking en bewaar ze tot straks. Klop alle ingrediënten voor de sladressing tot een homogeen mengsel en bewaar deze ook tot straks.
  2. Verhit 50 g roomboter in een steelpan tot hij gaat bruinen en een nootachtige geur afgeeft (dit duurt ongeveer 5 minuten). Zet vervolgens het vuur uit en voeg de fijngehakte sjalotten aan de nog hete boter toe. Roer het goed om tot de boter niet meer pruttelt. Doe dan de fijngehakte peterselie en kappertjes erbij en het sap van ½ citroen (2-3 el naar smaak). Breng deze saus op smaak met peper en zout en bewaar het tot straks.
  3. Spoel de scholfilets onder kraan en dep ze daarna droog. Bestrooi ze met peper en zout en wentel ze daarna één voor één door bloem (gaat het best in een platte schaal). Klop het overtollige bloem van de filets, zodat er slechts een dun laagje bloem achterblijft. Verhit de boter in een pan en voeg als deze niet meer bruist, de olijfolie toe. Bak de scholfilets hierin gaar en bruin aan beide zijden. Houd ze warm totdat alle filets gebakken zijn.Serveer de scholfilets met de (lauw)warme botercitroensaus. Meng de sla en doperwten met de dressing en serveer deze met de krieltjes als bijgerecht.

Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.

Alles over Schol

Schol

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
94 kcal
/
393 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
19.00 g.