Shared dining met een seafood boil

Seafoof Boil

Een Seafood Boil is een geweldig voorbeeld van Shared Dining. Deze nieuwe trend van eten delen met een groep vrienden of familie zie je steeds meer. Een tafel vol hapjes, of een aantal gerechten in het midden. Zo zit je niet vast aan een standaard viergangenmenu, maar kun je lekker variëren met ingrediënten. Bij de Seafood Boil gaan we nog een stapje verder. Het eten wordt namelijk niet in een pan geserveerd, maar op krantenpapier op de tafel!

Wat is een Seafood Boil?

Dit gezellige eetfestijn is overgewaaid uit de zuidelijke staten van Amerika. Families en vrienden genieten samen van verschillende soorten schaal- en schelpdieren, rode aardappels, chorizo en maïskolfjes met cajunkruiden, die aan de kook worden gebracht in een grote pan. Vervolgens wordt dit alles op een lange tafel met krantenpapier geplaatst. Iedereen kan lekker met de handen genieten van al het lekkers. Hoe leuk is het om dit met een klein groepje thuis te doen?

Amerikanen houden een Seafood Boil ter ere van allerlei gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagen of Independence Day. Zelfs kerkgenootschappen organiseren dit eetfestijn, omdat het zich ook uitstekend leent voor grotere groepen. In de zomer kun je dit leuk in het park of op het strand doen, maar in de winter kan het ook heel goed binnen aan de eettafel. Zorg wel dat je de tafel goed afdekt met een laag krantenpapier, want het wordt ongetwijfeld een gezellig rommeltje.

Wat zit er in de pan?

In het land van herkomst, worden tal van vissoorten en schaal-en schelpdieren gebruikt voor de Seafood Boil. De inhoud is onder meer afhankelijk van de regio waar men woont en de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Aangezien in onze eigen Noordzee langoustines en kokkels in overvloed zijn, zijn dit voor ons goede opties. Qua smaak passen zij ook perfect bij de zoetige maïs en de pittige chorizo. Voel je vrij om het gerecht naar je eigen smaak aan te passen.

 

Bekijk het recept!

 

Bekijk onderstaand filmpje

Aftermovie Seafood Boul met langoustines

Over de langoustine in onze Noordzee

Langoustines, ook wel Noorse kreeft genoemd, zijn kleine oranjekleurige zeekreeften meteen witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Door klimaatveranderingen zwemt de langoustine steeds vaker in onze eigen Noordzee, in plaats van zijn oorspronkelijke habitat de Middellandse Zee. In onze Noordzee worden langoustines op een duurzame manier gevangen door de Nederlandse flyshoot visserij.

 

Lees meer over langoustines

Lees meer over Flyshoottechniek