Nederlands Visbureau introduceert Seafood Boil

Ter promotie van de langoustine, ook wel bekend als scampi, organiseerde het Nederlands Visbureau onlangs een zogenaamde Seafood Boil. Lees verder wat dit gezellige eetfestijn precies inhoudt en waarom wij voorspellen dat dit wel eens de eettrend van deze zomer zou kunnen worden...

Wat is een Seafood Boil?

De Seafood Boil is een gezellig eetfestijn afkomstig uit de zuidelijke staten van de U.S.A en dan met name Louisiana, Georgia en South Carolina.

Families, groepen vrienden of soms zelfs kerkgenootschappen genieten samen van  verschillende soorten schaal- en schelpdieren, rode

Seafoof Boil

aardappels, chorizo en maiskolfjes met Cajunkruiden die aan de kook worden gebracht in een grote kookpan. Vervolgens wordt deze op een lange tafel uitgestort op krantenpapier, waarna iedereen met de handen heerlijk kan genieten van al het lekkers.

Waar en wanneer

Amerikanen houden een Seafood Boil ter ere van allerlei gelegenheden, waaronder bruiloften en Onafhankelijkheidsdag. Zelfs kerkgenootschappen organiseren dit eetfestijn, omdat het zich uitstekend leent voor grotere gezelschappen. Net als de barbecue, wordt de gigantische kookpan voor de Seafoof Boil met name in het voorjaar en de zomer van stal gehaald. De meeste mensen houden het in de achtertuin, het park of het strand. Een flinke campingtafel of meerdere (klap)tafels naast elkaar neerzetten, een gasfles en wat kookgerei en je kunt aan de slag!

Ingrediënten

In het land van herkomst, Amerika, worden tal van vissoorten en schaal-en schelpdieren gebruikt voor de Seafood Boil. De inhoud is o.a. afhankelijk van de regio waar men woont en de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Aangezien in onze eigen Noordzee langoustines en kokkels in overvloed zijn, hebben wij gekozen voor deze soorten. Qua smaak passen zij perfect bij de de zoetige mais en de pittige chorizo. Heb je nog wat garnalen in huis of andere lekkere toevoegingen? Voel je vrij om het gerecht naar je eigen smaak aan te passen.

Heb je zin gekregen om zelf een Seafood Boil te houden voor vrienden, familie en/of kennissen?

Bekijk het recept!

 

 

Over de langoustine in onze Noordzee

Langoustines, ook wel Noorse kreeft genoemd, zijn kleine oranjekleurige zeekreeften meteen witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Door klimaatveranderingen zwemt de langoustine steeds vaker in onze eigen Noordzee, in plaats van zijn oorspronkelijke habitat de Middellandse Zee. In onze Noordzee worden langoustines op een duurzame manier gevangen door de Nederlandse flyshoot visserij.

 

Lees meer over langoustines

Lees meer over Flyshoottechniek

 

Aftermovie Seafood Boul met langoustines