Ingrediënten
- 4 moten kabeljauw van ongeveer 200 gram
- 1 citroen, sap
- 60 g bloem
- 80 g boter
- 200 g champignons
- 8 sjalotjes
- 1,5 dl droge witte wijn
- 1,5 dl slagroom
- 1 grote el grove mosterd
- 30 g peterselie, fijngehakt
- peper en zout
Bereiding
- Snijd de champignons in plakjes en de sjalotjes en peterselie fijn. Was de kabeljauwmoten. Leg ze in een kom en pers er het sap van een halve citroen overheen. Breng op smaak met peper en zout. Laat een uur marineren.
- Zet een bord met bloem klaar, droog de moten af en haal ze door de bloem. Schud het overtollige bloem goed af.
- Smelt 60 gram boter in een vis- of koekepan en bak hierin de moten in ongeveer 6 minuten per kant bruin.
- Smelt de rest van de boter in een pan en bak hierin de champignons. Leg de kabeljauw samen met de champignons op een voorverwarmde schaal. Houd de schaal warm.
- Fruit de sjalotjes in de overgebleven boter van de kabeljauw, blus af met de wijn en roer alle aanbaksels goed los. Roer slagroom, mosterd en de rest van het citroensap erdoor. Laat wat indikken. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de saus over de kabeljauw en de champignons, en bestrooi met peterselie.
Kabeljauw
De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
72 kcal/304 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
16.40 g.