Ingrediënten
- 4 tongscharren van 500 g
- 4 el Dijon mosterd
- 2 el grove mosterd
- 1 sjalotje
- 1,5 dl creme fraiche
- 1 el honing
- 1 dl melk
- versgemalen peper en zout
- 100 g bloem
- 150 g boter
- 4 el zonnebloem
Bereiding:
- Maak eerst de mosterdsaus: Verwarm en ontzuur de mosterd al roerend in een steelpan op een matig vuur onder de afzuigkap. Fruit intussen in een ander pannetje de fijngehakte sjalot in een klein beetje boter en schep hier de ontzuurde mosterd bij samen met de crème fraîche. Roer er tenslotte de honing door.
- Was de schoongemaakte tongschar onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout. Laat dit een half uur intrekken en dep ze weer droog. Maak met een scherp mes aan de donkere zijde van de vis overdwars drie ondiepe insnijdingen.
- Schenk in het ene diepe bord de melk en in het andere de bloem met hierin de vermengt de versgemalen peper. Wentel de tongschar eerst door de melk en vervolgens door de bloem. Schud de overtollige bloem eraf.
- Verwarm in een grote koekenpan 100g van de boter met de zonnebloemolie op een laag vuur. Zet het vuur hoger zodra de boter helemaal gesmolten is en doe de tongschar met niet meer dan twee tegelijk in de iets bruin kleurende boter. Bak de tongschar 3-4 minuten aan beide zijden. Voeg eventueel als de boter té bruin wordt een klontje nieuwe boter toe zodat de temperatuur iets omlaag gaat. Haal ze uit de pan en dek af met folie.
- Voeg weer een klont boter toe voordat de volgende tongschar gebakken wordt.
- Leg de gebakken tongschar op voorverwarmde borden en serveer met de warme mosterdsaus.
Erg lekker met gekookte worteltjes en aardappelpuree.
Tongschar
Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
89 kcal/325 kj
- Vetten:
-
1.50 g.
- Eiwitten:
-
16.70 g.