Tongschar

In Nederland wordt tongschar niet veel gegeten, ondanks dat het een heel smakelijk visje is. De naam is verwarrend, want deze platvis is tong noch schar. Het is een scholachtige die moeilijk te bevissen is doordat hij op stenige gebieden leeft.

Tongschar

Tongschar Paspoort

Naam
Tongschar (Microstomus kitt )
Lengte
Max. 66 cm.
Levenscyclus
Wordt max. 17 jaar.
Verspreiding
De hele Noord-Oost Atlantische Oceaan.
Leefgebied
Op stenige bodems.
Populatie
Het gaat goed met het tongscharbestand.
Kleur
De kleur is oranjebruin, de onderzijde is wit.
Familie
Behoort tot de scholachtigen.

Tongschar: schar noch tong

De naam van de tongschar zorgt bij mensen nogal eens voor verwarring. Is het een tong, is het een schar of is het de liefdesbaby van een tong en een schar? Om het nog verwarrender te maken wordt deze vis in de volksmond ook nog wel eens melktong, steentong of hoteltong genoemd. De tongschar is ondanks de naam geen tong- of scharsoort, maar wel een platvissoort die nauw verwant is aan de schol. Je herkent de tongschar aan zijn oranjebruine kleur, witte onderzijde en kleine mondje (Microstomus kitt is de wetenschappelijke naam van de soort, waarbij ‘microstomus’ in het latijn ‘kleine mond’ betekent.

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Vangst

Tongschar wordt meestal gevangen als bijvangst in de visserij op schol met behulp van de staandwant, bodemtrawl en boomkor.Per jaar brengen onze vissers ongeveer duizend ton binnen. Er is echter weinig is bekend over de omvang van het visbestand. Tongschar wordt in Nederland niet erg erg gewaardeerd als consumptievis. De marktwaarde is hierdoor laag en zo kun je als consument voor een lage prijs een mooi groot exemplaar op de kop tikken.

 

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Smaak en bereiding

De smaak van de tongschar is prima: het vlees is zachter en de filets zijn dikker dan tong.Tongschar is bijzonder geschikt om te bakken op de graat ('meunière'), te pocheren ('à la nage', 'bouillabaisse'), te smoren in de oven of  om te stoven in de magnetron. Alle recepten voor tong zijn bovendien ook goed te gebruiken met tongschar.

Aan de Belgische kust is gedroogde en gezouten tongschar een plaatselijke favoriet. Deze variant wordt aangeduid als "Schotse schol".

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
89 kcal
/
325 kj
Water
0.79 g.
Eiwit
16.70 g.
Vet
1.50 g.
Vitamine B1
0.05 mg.
Vitamine B2
0.25 mg.
Vitamine C
2.00 mg.
Natrium
100.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.