Ingrediënten
- 4 dikke stukken à 150 g zalmfilet
- 2 takjes verse fijngehakte of 2 tl gedroogde dragon
- 8 vellen filodeeg, koelvers
- 75 à 100 g boter
- 2 dunne preien
- 2 el kappertjes
- zout en peper, naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de prei in zeer smalle ringen.
- Smelt de boter in een grote koekenpan.
- Giet ¾ van de gesmolten boter in een schaaltje en zet apart.
- Roerbak de prei in de resterende boter in de pan in 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de kappertjes en dragon toe en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het preimengsel in 8 porties.
- Leg een vel filodeeg op het aanrecht. Bestrijk het deeg dun met de gesmolten boter uit het schaaltje. Strooi er wat peper en zout over en leg er een tweede vel deeg op.
- Schep een portie van het preimengsel in een bergje, onderaan het deeg, in het midden. Leg er een stuk zalmfilet op. Schep daarop nog een portie preimengsel. Rol het deeg met de zalm en prei losjes een keer om. Bestrijk de bovenkant met boter. Vouw dan de zijkanten van het deeg naar binnen en rol het deeg pakketje verder losjes op.
- Herhaal dit 3 keer tot je in totaal 4 pakketjes hebt. Leg deze op de met bakpapier belegde bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant nogmaals met een beetje gesmolten boter.
- Bak de zalmpakketjes in de oven in ca. 10 minuten mooi bruin. Direct serveren.
Tip
Lekker met aardappelpuree, roergebakken groene kool en gepofte kerstomaatjes.
Zalm
De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
220 kcal/924 kj
- Vetten:
-
15.70 g.
- Eiwitten:
-
20.20 g.