Ingrediënten
- klein bosje (ca. 10 g) basilicum of dragon
- 1 sinaasappel, schoongeboend
- 2 kleine rode uien, in dunne ringen
- 1 stuk zalmfilet zonder vel (ca. 1 kg), op kamertemperatuur
- 4 el olijfolie extra vierge
- 4 el ontpitte zwarte olijven
Bereiding
- Gebruik een ruime, lage ovenschaal en verwarm de oven voor op 100 °C.
- Pluk de blaadjes basilicum of dragon van de takjes. Rasp de oranje schil van de sinaasappel fijn. Verdeel de helft van de uienringen, de basilicum- of dragonblaadjes en de geraspte sinaasappelschil over de bodem van de ovenschaal.
- Bestrijk de onderkant van de zalm met de helft van de olie en bestrooi met wat zout en peper. Leg de vis in de schaal. Bestrijk de bovenkant met olie en bestrooi ook met zout en peper. Verdeel de resterende uienringen, basilicum of dragon, geraspte sinaasappelschil en de olijven over de vis.
- Zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en laat de vis in 25 minuten rosé kleuren. De binnenkant van de vis mag nog een beetje transparant zijn. Haal de vis uit de oven en sprenkel er eventueel nog wat olijfolie over.
Tip
Zalm over? Maak er dan een romige zalmsalade van. Meng de zalm met een beetje mayonaise, wat extra verse kruiden en blokjes avocado en serveer de volgende dag als lunchgerecht op een sneetje geroosterd zuurdesembrood.
Bron
Het Grote Sinterklaas Kookboek
Zalm
De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
220 kcal/924 kj
- Vetten:
-
15.70 g.
- Eiwitten:
-
20.20 g.