Ingrediënten

  • 100 g gerookte zalm
  • 100 g schoongemaakte krabklauwen zonder schaal of krabsticks
  • 50 g party toastjes
  • 40 g boter
  • 2 bosuitjes
  • 4 takjes dille
  • 2½ blaadje gelatine
  • 150 ml dikke Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 150 ml slagroom
  • 2 el kappertjes
  • peper en zout

Bereiding

  1. Maal de toastjes tot fijne kruimels.
  2. Laat de boter smelten, roer het kruim erdoor en stort op het bakpapier in het springvormpje. Gelijkmatig verdelen, stevig aandrukken en in de koelkast koud laten worden.
  3. Snijd ondertussen de zalm en de krab in kleine stukjes en de bosuitjes in zeer smalle ringetjes. Hak 3 takjes dille fijn.
  4. Leg de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water en laat ze helemaal zacht worden.
  5. Doe in de tussentijd de yoghurt in een grote kom. Rasp de helft van de citroenschil op een fijne rasp boven de yoghurt. Halveer de citroen en knijp ca. 2 theelepels sap boven de yoghurt uit (gebruik de rest van de citroen voor iets anders.)
  6. Klop 125 ml slagroom bijna stijf (iets dikker dan de yoghurt).
  7. Knijp de zachte blaadjes gelatine uit en doe ze met de rest van de slagroom in een klein hoog kommetje.
  8. Breng een laagje water (ca. 4 cm) in een steelpannetje aan de kook, zet het kommetje erin en laat de gelatine smelten. Roer even door, giet het dan in één keer al roerend bij de yoghurt. Spatel direct de slagroom erdoor en vervolgens ook 3/4 van de zalm, ¾ van de krab, ¾ van de lente-ui, de fijngehakte dille, de kappertjes, ½ tl peper en een snufje zout.
  9. Proef en breng zo nodig op smaak met nog wat peper en zout. Schep op de taartbodem in de vorm en strijk de bovenkant van het taartje een beetje glad. Laat het taartje in de koelkast minimaal 2½ uur opstijven.
  10. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm. Verdeel de rest van de zalm, krab, toefjes dille en lente-uitjes over de cheesecake.
  11. Snijd het taartje in 8-12 puntjes.

Benodigdheden

Keukenmachine/foodprocessor met mes, mini springvorm ca. 15,5 cm Ø, bodem bedekt met bakpapier, fijne rasp

Krab

Krab behoort tot de kreeftachtigen. Ze hebben in tegenstelling tot andere kreeftachtigen geen staart en hebben een kenmerkend afgeplat lichaamsschild. In Europa is de Noordzeekrab een ware delicatesse.

Alles over Krab

Krab

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
354 kj
Vetten:
1.40 g.
Eiwitten:
17.00 g.

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.