Krab

Er zijn ongeveer 8600 soorten krab beschreven, die verspreid over de hele wereld voorkomen. In België en Nederland zijn 38 soorten bekend die inheems, waaronder de Noordzeekrab. Krab wordt wereldwijd gezien als een echte delicatesse. Krab wordt zowel in z'n geheel geserveerd,  als enkel de poten. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.

Krab

Krab Paspoort

Naam
Krab (Cancer pagurus)
Lengte
Max. 30 cm (breed).
Voedsel
Alleseter.
Verspreiding
Langs de kusten van Europa tot aan Noorwegen.
Leefgebied
Tot 100 m diep tussen rotsen en stenen.
Populatie
In overvloed.
Kleur
De kleur van het rugschild en potenzijn overwegend bruinrood, de vingers van de scharen zijn bijna zwart. De onderzijde van de krab is wit.

De metamorfose van de krab

Voordat de krab de volwassen afmetingen kan bereiken, verwisselt hij meermaals van pantser. De krab kruipt uit het oude pantser, waarna hij hij snel veel water opneemt. Zo zet hij flink uit. De  vervelling eindigt nadat hij in een paar dagen tijd een nieuw pantser heeft gemaakt dat perfect om het grotere lijf past. Jonge krabben vervellen bijna elke maand, oudere maar één keer per jaar.

Vangst

Jaarlijks worden zo'n 20 tot 25.000 ton krab  aangevoerd, hoofdzakelijk in Engeland, Frankrijk en IJsland. Krabben zijn uiterst lastig te vangen, omdat ze tussen stenen zitten, waar de netten achter blijven hangen. Krab wordt daarom gevangen met korven, een vangstmethode waarmee het bodemleven niet wordt verstoord. Veel van deze krabben worden verscheept naar China, Singapore en Amerika waar men dol is op krab.

Duurzaamheid          Vangsttechniek korven

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Krabben zijn soms levend te koop. Ze worden niet zoals kreeften leven gekookt, omdat de scharen en er dan afvallen en het vlees minder goed wordt. In plaats daarvan steek je een priem of mes door zijn zenuwcentra, wat onder het staartflapje in de buik zit. Gekookt krabvlees is in allerlei vormen te koop: vers, diepgevroren en in blik. De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak.

Vrouwtjes zijn beter gevuld dan de mannetjes en smaken ook beter.

Recepten & bereiding 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
85 kcal
/
354 kj
Water
77.00 g.
Eiwit
17.00 g.
Koolhydraten
1.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.40 g.
Verzadigde vetten
0.40 g.
E.o.v
0.30 g.
M.o.v.
0.70 g.
Cholesterol
120.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine B1
0.08 mg.
Vitamine B2
0.08 mg.
Vitamine B6
0.20 mg.
Vitamine B11
12.00 µg
Vitamine B12
0.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
0.00 µg
Natrium
691.00 mg.
Kalium
110.00 mg.
Calcium
40.00 mg.
Fosfor
180.00 mg.
Ijzer
0.80 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.40 mg.
Zink
3.80 mg.