Ingrediënten

 • 1 l visbouillon
 • ½ citroen, in plakjes
 • 4 zalmfilets
 • 75 g roomboter
 • 400 g venkel met groen
 • 2 sjalotten, fijngesnipperd
 • 300 g risottorijst
 • 150 ml droge witte wijn

Bereiding

 1. Breng de visbouillon met de plakjes citroen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg de zalmfilets toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalmfilets van het vuur 15 minuten in de warme bouillon.
 2. Maak intussen de venkel schoon en snijd in reepjes. Hak het venkelgroen grof en houd apart. Smelt in een wijde pan met dikke bodem de helft van de boter. Schep de sjalot met de venkelreepjes erdoor en smoor 10 minuten zachtjes. Schep de rijst erdoor en bak zachtjes mee tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.
 3. Voeg vervolgens steeds een flinke soeplepel visbouillon toe. Laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens een nieuwe schep toe te voegen. Roer intussen haast ononderbroken met een houten lepel. Kook de risotto zo in 15-18 minuten beetgaar.
 4. Schep de zalmfilets met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel het visvlees in vlokken. Neem de risotto van het vuur. Roer de rest van de boter erdoor. Schep voorzichtig de zalm erdoor en breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Leg de deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten.
 5. Bestrooi de risotto met het bewaarde venkelgroen en schep op 4 borden.

Tip

Wanneer ik meer tijd heb, pocheer ik de zalm eerst in de citroenbouillon en bereid daarna risotto met het pocheervocht. De zalm houd ik zolang in aluminiumfolie warm en botermals.

Bron
Boek ‘Pasta, risotto & Gnocchi’ van Janneke Philippi

Tip

Serveer de zalmkroketjes met wat veldsla, zoetzure groenten en kruidenmayonaise. Zo heb je gelijk een leuk voorgerecht. Geniet ervan!

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.