Ingrediënten

 • 4 panklare tongen à ca. 300 g of 16 enkele tongfilets
 • 60 g koude boter
 • 9 takjes rozemarijn
 • 4 el kappertjes
 • 100 ml witte wijn
 • 1 el grove mosterd
 • 1-2 tl honing
 • peper en zout

Bereiding

 1. Steek de barbecue een half uur van tevoren aan zodat hij goed heet is of verwarm de oven voor op 190 °C.
 2. Smelt de boter in een koekenpan. Leg de vellen folie naast elkaar op het aanrecht. Smeer ze dun in met gesmolten boter. Leg op één helft van elk vel een takje rozemarijn.
 3. Ris de naalden van 1 ander takje rozemarijn en hak ze fijn. Voeg ze met de kappertjes toe aan de rest van de boter in de pan. Verwarm al roerende 3 minuten op een laag vuur. Zet dan het vuur hoog. Schenk als de boter bruin is geworden de wijn er via de rand van de pan langzaam bij. Laat het een paar minuten inkoken tot ongeveer de helft van het vocht over is. Roer de mosterd en 1 theelepel honing erbij. Proef en voeg zo nodig meer honing, peper en zout toe.
 4. Schep rond het takje rozemarijn op elk vel folie een lepeltje van de saus. Leg de hele tongen of filets er met nog een takje rozemarijn op. Schep de rest van de saus over de vis. Vouw het folie dubbel over de vis. Vouw de randen een paar keer om en stevig dicht zodat het vocht niet uit het platte pakketje kan lopen.
 5. Leg de pakketjes op de barbecue (of in de oven) en laat de vis in 6-8 minuten gaar worden. Keer de pakketjes (als ze op de barbecue worden klaargemaakt) tussentijds een keer om. Leg de pakketjes als ze klaar zijn op borden.

 

Tip

Lekker met krielaardappels in de schil (bijvoorbeeld aan spiesjes), gegrilde groenten, pasta of knapperig brood. Voor de variatie kun je ook dragon of dille gebruiken in plaats van rozemarijn.

Tong

Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.

Alles over Tong

Tong

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
332 kj
Vetten:
2.10 g.
Eiwitten:
15.00 g.