Ingrediënten
- 4 verse haringen
- 4 bloemige aardappels
- 1 ui, gesnipperd
- 1 ei
- zonnebloemolie om in te bakken
- 1 groene appel
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 125 g crème fraîche
- 3 takjes verse dragon
- 1 el mierikswortel geraspt
- 1 citroen
- boter
- zeezout en peper, versgemalen
bereiding
- Schil de aardappels en pel de ui. Rasp de aardappelen en de ui met een rasp of keukenmachine fijn. Meng door elkaar samen met een ei, peper en zout.
- Verhit in een hapjespan een klont boter en een scheutje olie, leg hierin 4 kleine bolletjes van het aardappelmengsel en druk ze iets plat. Bak deze op middelhoog vuur in ongeveer 8 minuten gaar en bruin. Draai ze daarna voorzichtig om en bak nog 6 minuten.
- Snijd ondertussen de haring in mooie kleine blokjes. Snijd de ongeschilde groene appel is zeer kleine blokjes en sniper de sjalot ook fijn.
- Meng alles samen in een kom en voeg een eetlepel crème fraîche toe samen twee met de gesnipperde blaadjes van twee takjes dragon en houd een takje dragon over.
- Rasp nu een halve theelepel citroen zest en meng dit door de tartaar en breng op smaak met wat zout en peper.
- Meng nu de mierikswortel met een eetlepel citroensap door de rest van de crème fraîche en breng verder op smaak met zout en peper.
- Schep de rösti op een bordje. Neem een ringsteker of maak gewoon hoopje van de tartaar op de rösti.
- Maak af met een lepel van de mierikswortelcrème en garneer met wat blaadjes dragon.
Omega 3-vetzuren
Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.
Haring
De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.