Ingrediënten
- 2 maatjes haringen
- 4 plakken bloedworst van ongeveer ½ cm dik
- 12 kleine Amsterdamse uitjes
- 1 appel in 8 partjes
- 250 g tomaten
- 200 g poedersuiker
- 300 g ongezoete room
- sap van ½ limoen
- Voor de piccalilly mayonaise :
- 2 el piccalilly
- 1 tl fijne mosterd
- 1 el wijnazijn
- 40 g eigeel
- 500 ml zonnebloemolie
Bereiding
Piccalilly mayonaise
- Draai alles behalve de olie in de keukenmachine fijn. Voeg daarna de olie in een dunne straal op stand 3,5 toe. Niet sneller laten draaien anders gaat de olie met het ei schiften!
Tomatenijs
- Pureer de tomaten in de keukenmachine voeg de suiker en limoensap toe. Spatel daarna de lobbig geslagen room erdoor en vries in of draai ijs in de ijsmachine.
- Maak van de twee haringen vier halve haringen gril ze enkele minuten (totdat de haring begint te kleuren). Bak ondertussen de bloedworst en appel in een warme pan met een scheut olie. Leg de bloedworst op het bord met de haring erop. Garneer met een bolletje tomatenijs en Piccalilly mayonaise.
Biertip
Wintervrund, Gulpener
Dit warme winterbier met jenerbes en zoethout haalt de zoet kruidige tonen van de bloedworst naar boven, maar zorgt ook dat de zoute smaak van de haring niet gaat overheersen. Het bier is zacht zoet, maar voldoende fris om het gerecht als een geheel te laten stralen.
Sakamai, De Fontein
Dit bier is gebrouwen in het zuiden van het land (Stein) met sake rijst. Een bijzonder fris bier met een hele fijne mousse, bijna vergelijkbaar met een brut Champagne, met een mooi zuurtje. Dit bier frist het gerecht op en brengt de smaken tezamen. Het zuurtje van het bier biedt een mooie tegenwicht voor de zoutige en vettige vis, maar ook voor de kruidige bloedworst. Het ondersteunt het frisse tomatenijs en brengt zo het gerecht tot een geheel. Een niet alledaagse combinatie, maar wel een bijzonder lekkere.
Haring
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.