Ingrediënten

  • 1 grote gerookte makreel (± 400 g)
  • 100 g roomkaas, neutraal
  • 1 dl slagroom
  • 1 biologische citroen of limoen
  • versgemalen peper en zout
  • potje mierikswortel

Bereiding

  1. Verwijder de kop, het vel, de graten en de staart van de makreel. Haal alle graatjes eruit en maak het visvlees iets losser.
  2. Pureer de makreel samen met de roomkaas in een keukenmachine of gebruik een staafmixer.
  3. Klop de slagroom lobbig, dus niet stijf! Boen de citroen goed schoon, rasp de helft van de schil er heel fijn af. Spatel dit samen met de slagroom, 2 theelepels citroensap, wat versgemalen peper en zout naar smaak met 1 theelepel mierikswortel door de gepureerde makreel.
  4. Serveer met heel dun gesneden geroosterd brood of kant en klaar gekochte bruschetta.

Tip

Vervang de mierikswortel eventueel door wasabi of sambal brandal voor een pittige variant.

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
258 kcal
/
1079 kj
Vetten:
20.70 g.
Eiwitten:
18.00 g.