Ingrediënten
- 4 rode ponen, zonder vel
- 300 g couscous
- 1 citroen, het rasp en het sap
- 4 tot 5 el olijfolie
- 3 bosuitjes
- 1 el verse munt
- 4 el platte peterselie
- 5 gedroogde tomaten op olie, in stukjes of reepjes
- 12 zwarte olijven, zonder pit
- 100 g koude boter
- 2 tenen knoflook
- 1 el plantaardige olie
- peper en zout
Bereiding
- Snijd de bosuitjes in smalle ringetjes. Hak de munt en peterselie fijn. Snijd de olijven in plakjes en de boter in stukjes. Pers de knoflook. Bereid de couscous volgens de beschrijving op de verpakking en meng het met de citroenrasp, olijfolie, bosui, munt, de helft van de peterselie, stukjes tomaat en de zwarte olijven. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de olie in een steelpan en fruit hierin op laag vuur de geperste knoflook. Blus het geheel af met het citroensap en laat voor de helft inkoken. Voeg de stukjes boter toe en laat rustig smelten. Breng op smaak met zout en roer er de rest van de peterselie doorheen.
- Stoom de rode poon gaar in circa 3 tot 4 minuten. Maal er verse peper over en schep er een eetlepel botersaus overheen. Serveer met de couscous.
Poon
De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
118 kcal/494 kj
- Vetten:
-
5.03 g.
- Eiwitten:
-
17.02 g.