Ingrediënten

  • 500 g verse makreelfilets
  • 100 g gerookte/gestoomde makreel
  • 300 g spitskool
  • 4 lente-uitjes
  • 1 bosje radijs, ca. 75 g
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml Japanse visbouillon dashi of visbouillon
  • 2 grote eieren
  • 1 citroen
  • zonnebloemolie
  • grof gemalen peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de spitskool in ragfijne reepjes, de radijsjes in dunne reepjes en de lente-uitjes in smalle ringen. Houd de fijne donkergroene uienringetjes apart van de lichtgekleurde. 

  2. Snijd de verse makreelfilets in reepjes van ongeveer ½ centimeter dikte.

  3. Meng het zelfrijzend bakmeel in een kom met de eieren en 100 milliliter dashi. Roer tot een dik beslag zonder klontjes. Voeg beetje bij beetje meer dashi toe tot het beslag de dikte heeft van schenkstroop. Er kan wat dashi overblijven. Voeg daar een theelepel peper en ¼ theelepel zout toe.

  4. Was de citroen en rasp de schil boven het beslag. Halveer de citroen en knijp er ongeveer ½ eetlepel citroensap boven uit. Snijd de rest van de citroen in 4 partjes voor erbij.

  5. Voeg de radijsjes, gesneden spitskool, reepjes verse makreel en de lichtgekleurde lente-uiringetjes toe aan het beslag en schep alles goed door elkaar.

  6. Verhit 1 of 2 droge koekenpannen op hoge temperatuur. Voeg een scheutje olie toe. Schep ¼ van het makreel-koolmengsel in de pan en druk het uit tot een dikke, ronde koek. Bak de okonomiyaki circa 4 minuten, keer hem dan om met behulp van een plank of bord en laat de andere kant nog circa 4 minuten bakken.

  7. Speel tijdens het bakken met de temperatuur om de okonomiyaki mooi goudbruin en gaar te krijgen. Houd de gebakken okonomiyaki warm in de oven (100°C) terwijl je de rest bakt.

  8. Trek intussen de gerookte of gestoomde makreel met een vork uit elkaar. Verdeel de stukjes over de okonomiyaki. Garneer met de donkergroene lente-uiringetjes en besprenkel met wat citroensap.

Serveertip

Besprenkel de okonomiyaki op z’n Japans met mayonaise en fruity sauce (zoals HP- of barbecuesaus). Extra lekker met wat geraspte gember door het koolmengsel of een frisse spitskoolsalade met wortel en lente-ui.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/