Ingrediënten
- 400 g gerookte makreelfilet
- 500 g sperziebonen
- 300 g rijst
- 1 ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 2 tl sambal
- 2 el bloem
- zonnebloemolie
- 5 el ketjap manis
- 1 limoen
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de sperziebonen de laatste 8 minuten toe. Giet af en laat even staan.
- Doe ondertussen de makreelfilet met de ui, de teentjes knoflook, sambal en bloem in de kom van de keukenmachine en meng met behulp van de pulse knop tot een samenhangend geheel.
- Draai er balletjes van en verhit een scheutje olie in een koekenpan.
- Bak de makreelballetjes rondom goudbruin. Schep ze tussendoor voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen.
- Voeg de ketjap en limoen toe, schep alles goed om en warm nog even mee.
- Serveer met de rijst en sperziebonen.
Tip
lekker met sambal en gebakken uitjes. Je kunt eventueel ook de boontjes door de saus heen scheppen.
Makreel
Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /