Ingrediënten
- 2 verse, grote makreelfilets
- 1 kleine granaatappel
- ca. 4 el sojasaus
- ca. 3 el granaatappelmelasse of balsamicoazijn
- 100 ml visbouillon
- 100 ml visbouillon 100 g bloem + extra om de makreel door te wentelen
- 100 ml koud water
- 100 g gemengde sla
- 4 ijsblokjes
- 1 ei
- zout
Bereiding
- Verwarm de frituurpan op 170°C.
- Snijd elke makreelfilet in 10 à 12 schuine stukken.
- Halveer de granaatappel. Houd de helften omgekeerd boven een schaal en klop met een pollepel op de harde schil om de pitjes eruit te slaan.
- Meng, voor de dip, de sojasaus met de granaatappelmelasse en visbouillon. Proef en voeg eventueel extra sojasaus en/of granaatappelmelasse toe.
-
Doe de ijsblokjes in het water en laat het water heel koud worden.
-
Zeef ondertussen de bloem boven een kom. Voeg een snufje zout toe.
-
Klop het ei los en voeg het met het ijswater, zonder de blokjes, aan de bloem toe. Snel, heel even doorroeren maar wel korrelig laten, dus niet glad maken!
-
Strooi wat bloem op een bord, wentel de stukjes makreel er één voor één door. Haal ze dan direct door het beslag zodat ze ermee bedekt zijn en bak ze in de olie tot ze licht goudbruin zijn. Frituur er 4 à 5 tegelijk.
-
Laat de makreel tempura vervolgens op keukenpapier uitlekken.
-
Verdeel de salade over 4 schaaltjes. Bedruppel de sla met een klein beetje van de granaatappel-sojadipsaus. Leg de makreel tempura op de bordjes. Strooi de resterende granaatappelpitjes over de sla. Serveer de rest van de dip apart.
Tip
Het is lekker om aan de dip wasabi, geraspte gemberwortel of mierikswortel toe te voegen.
Makreel
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /