Ingrediënten
- 2 zoute haringen
- 500 g sushirijst
- 6 el rijstazijn
- 4 tl suiker
- ½ komkommer en/of 1 avocado
- 4 norivellen
- wasabipasta
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm intussen de rijstazijn met de suiker en 2 tl zout tot de suiker is opgelost. Spreid de rijst uit op een schaal. Besprenkel met de rijstazijn en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verdeel intussen de haringen in 4 helften en snijd ze in de lengte door zodat 8 repen ontstaan. Halveer de avocado, wip de pit eruit en verwijder de schil. Snijd de avocado en ook de komkommer in repen van gelijke grootte als de haring.
- Wikkel een bamboematje in vershoudfolie. Leg er een norivel op. Verdeel met vochtige handen ¼ van de rijst over het norivel. Laat 2 cm aan de bovenzijde vrij. Druk de rijst iets aan. Leg op 4 cm van de onderzijde over de hele breedte 2 repen haring naast elkaar. Leg er repen avocado of komkommer op. Strijk langs de bovenzijde een dunne laag wasabi (pas op: wasabi is heet!).
- Rol met het bamboematje vanaf de onderzijde de sushi strak op. Bewaar de sushirol eventueel tot gebruik in de koelkast. Snijd de rol met een nat scherp mes in plakken van 2 cm. Maak op dezelfde manier met de rest van de ingrediënten nog 3 rollen. Serveer de sushi met extra wasabi, sojasaus en naar wens wat ingelegde gember. Geef er eetstokjes bij.
Haring
De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.