Ingrediënten
- 4 Hollandse Nieuwe
- 10 kersen
- 100 g geschilde zomerbieten( 2-3 stuks)
- 3-4 el griekse yogurt
- 2 el olijfolie extra vierge
- 1 el appelazijn
- 1 el mayonaise
- 1 teen knoflook geperst
Bereiding
- Was en ontpit de kersen, snijd ze in vieren. Schil de rauwe bieten (trek latex- of huishoudhandschoenen als je geen knalroze vingers wilt krijgen). Rasp de bieten grof.
- Roer in een kom de bietenrasp door de yoghurt. Meng de kersen, olijfolie, azijn, mayonaise en knoflook erdoor en breng de salade op smaak met zout en versgemalen peper. Laat de smaken minstens 15 minuten trekken.
- Schep de bietensalade op vier kleine borden en leg er een haring naast. Lekker met een stukje (geroosterd) brood.
TIP:
Het loof van zomerbieten is lekker om te stoven, dus gooi dit niet weg! Snijd de bladeren mét de stelen van de bieten en was het loof goed. Verhit in een pan een paar eetlepels olijfolie. Roerbak het loof met twee in plakjes gesneden tenen knoflook kort op matig vuur. Voeg eventueel enkele eetlepels water toe en leg een deksel schuin op de pan. Stoof het loof in ongeveer 25 minuten gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe, serveer bij een hoofdgerecht.
Haring
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.