Ingrediënten

  • 600 g verse zalmmoot, zonder graat aan 1 stuk
  • 2 el fijne rietsuiker
  • 2 el grove zeezout
  • 1 grote bos verse dille
  • 2 el peperkorrels, fijngehakt
  • 4 el mayonaise
  • 1 tl fijne Dijonmosterd
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Dep de zalmmoot goed droog met keukenpapier. Maak een mengsel van de suiker, het zeezout en de peperkorrels. Wrijf de zalm hier helemaal mee in.
  2. Hak de dille fijn, meng dit met de geraspte schil van de citroen. Leg een groot stuk huishoudfolie op het werkvlak, minimaal 2 keer de lengte van de zalmmoot. Strooi de helft van de gehakte dille met citroen op het folie. Leg de zalmmoot erop, bestrooi de bovenkant met de rest van het dille-mengsel en wikkel de folie er strak omheen. Leg het zalmpakketje op een diep bord, zet hier een zwaar gewicht op. Zet het voor 3 uur in de koelkast.
  3. Haal de gemarineerde zalm uit de koelkast, verwijder het folie. Snijd de Gravad lax schuin tegen de draad in , in dunne plakjes. Rol de dunne plakjes Gravad lax op en steek er een prikker in.

Serveer met een dun sausje van losgeroerde mayonaise met mosterd en wat citroensap.

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan omega 3-vetzuren, welke beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.