Ingrediënten
- 1 bakje Hollandse garnaal á 100 g
- 1 bakje ongepelde Hollandse garnaal á 100 g
- 1 kg kruimige aardappelen
- 300 g bloem (liefst type 00)
- 2 eieren
- 1 venkelknol
- 1 glas droge witte wijn
- 1 pot gepofte paprika’s rood
- 2 tenen knoflook
- 1 bosje verse dragon
- 200 ml kookroom
- 1 el maïzena
- 2 el bloem
- 2 el kappertjes
- 1 citroen
- 1 fles zonnebloemolie
- Verschillende soorten cress voor garnering
Bereiding
- Start met de gnocchi. Was de aardappels maar schil ze niet. Kook ze in een ruime pan met zout water in ongeveer 20 minuten gaar.
- Pel de aardappels en prak ze fijn met vork of stamper. Meng de aardappel met de bloem, een snuf zout en de eieren, en kneed er een soepel deeg van. Als het deeg te plakkerig is, voeg dan een beetje bloem toe.
- Rol het deeg uit tot een slang van ongeveer 2 á 3 cm en snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm. Duw de stukjes met 1 kant over een vork zodat er ribbels ontstaan (door de ribbels blijft de saus mooi aan de gnocchi hechten). Laat ze nu ongeveer 15 min rusten.
- Ga verder met de saus. Snipper de knoflook en de sjalot en fruit deze met wat olie in een koekenpan.
- Pureer ondertussen de paprika in de keukenmachine. Voeg deze toe aan de pan en bak even mee.
- Blus af met de witte wijn en voeg handje gesnipperde verse dragon toe. Laat het geheel een paar minuten koken en doe dan de room erbij.
- Schaaf de venkel in mooi dunne plakjes en meng deze door de saus. Voeg wat peper en zout naar smaak toe.
- Zet een ruime pan kokend water op met zout. Kook hierin de gnocchi. Zodra ze naar boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze voorzichtig uit de pan en voeg ze bij de saus. Voeg ook de gepelde Hollandse garnalen toe en zet het vuur uit.
- Verwarm ondertussen een pan met olie tot 180 graden.
- Frituur hier kort de uitgelekte kappertjes in, totdat ze niet meer bruisen en open staan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Meng de ongepelde garnalen met bloem en maïzena en klop het overtollige bloem eraf. Frituur ook deze even kort in de olie totdat ze mooi gekleurd en krokant zijn.
- Schep de gnocchi in mooie borden en maak af met de gefrituurde garnalen, de kappertjes, een partje verse citroen en wat dragon.
Bron
Hugo Kennis
Hollandse garnaal
Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
90 kcal/380 kj
- Vetten:
-
2.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.