Ingrediënten

 • 8 tongfilets van 60 g elk
 • 1 paksoi
 • 5 el zonnebloemolie
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • 300 g basmatirijst
 • 1 kleine rode peper, in ringetjes
 • 3 el seroendeng (Indonesisch strooisel van kokos, pinda’s en specerijen)

Bereiding

 1. Haal 8 grote bladeren van de struik paksoi. Snijd de rest van de paksoi klein.
 2. Bestrooi de tongfilets met zout en peper en rol ze in de paksoibladeren. Steek vast met een cocktailprikker of bind er een keukentouwtje om.
 3. Verhit in een hapjespan 2 el olie. Bak de gesneden paksoi 1 minuut. Schep de rijst erdoor en roerbak tot de korrels glanzen. Schenk de kokosmelk en 350 ml water in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar. Stoom intussen de tongrolletjes op bakpapier in een stoombloem boven of in een stoommand in een pan met een laag kokend water in 8-10 minuten gaar.
 4. Verhit de laatste 3 el olie in een koekenpan. Fruit de peperringetjes 2-3 minuten zachtjes in de warme olie. Neem de olie van het vuur. Neem de rijst van het vuur en laat 5 minuten rusten. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep de kokosrijst op 4 borden. Leg er de tongrolletjes bij en druppel er wat chili-olie over. Bestrooi met de seroendeng.

 

Tip:

In plaats van paksoi kun je ook Chinese kool of spitskool nemen.

Tong

Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.

Alles over Tong

Tong

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
332 kj
Vetten:
2.10 g.
Eiwitten:
15.00 g.