Ingrediënten

  • 250 g verse ansjovis
  • 3-5 el olijfolie extra vierge
  • zeezout en peper, versgemalen
  • Pul Biber (Turkse geroosterde pepervlokken)
  • 1 biologische citroen
  • 4 el fijngehakte bladpeterselie

Bereiding

  1. Spoel de visjes kort onder koud stromend water. Houd de vis tussen duim en wijsvinger net onder de kop in één hand vast. Trek met je andere hand de graat in een keer uit het visje, van boven naar beneden. Je haalt de graat tussen de twee filets uit. Verwijder de rugvin. Spoel de visjes opnieuw even af en leg ze op een laag keukenpapier.
  2. Schenk met je duim op de opening van de fles een beetje olijfolie op een groot bord. Strooi er zout en pulbiber over. Rasp de helft van de citroen erboven. Leg de ansjovisfilets naast elkaar op het bord.
  3. Bestrooi de vis met wat zout, pulbiber, peterselie en schenk er opnieuw uit de fles royaal olijfolie overheen. Rasp de resterende citroenschil erboven, halveer de citroen en knijp een halve citroen over de visjes uit. Dek het bord af met vershoudfolie en laat de ansjovis minimaal 1 uur in de koelkast marineren. Lekker op warm geroosterd brood.

Tip

Heeft de visboer geen ansjovis? Ga dan eens langs bij een goede Turkse of Marokkaanse winkel. Die hebben vaak wel verse ansjovis in huis.

 

Bron
“Hollandse Kramen”, van Yolanda van der Jagt

Ansjovis

Ansjovis is is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. Het is een vis met een dominante zoutige smaak die veel in pizza's en pastasauzen wordt gebruikt.

Alles over Ansjovis

Ansjovis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
102 kcal
/
427 kj
Vetten:
2.30 g.
Eiwitten:
20.10 g.