Ansjovis
Ansjovis is is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. Het is een vis met een dominante zoutige smaak die veel in pizza's en pastasauzen wordt gebruikt.
Ansjovis Paspoort
- Naam
- Ansjovis (Engraulis encrasicolus)
- Lengte
-
Wordt max. 20 cm.
- Voedsel
-
Voornamelijk plankton.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 3 jaar.
- Verspreiding
-
In de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, Zwarte Zee en Zee van Azov en de westelijke Indische Oceaan.
- Leefgebied
-
In grote scholen langs de kust op grote diepte.
- Kleur
-
Een groene rug en een zilveren buik.
- Familie
-
Ansjovissen.
Van Zuiderzee naar Zuid Europa
De ansjovis is een kleine plankton etende vis die in grote scholen leeft en naar de kust komt om te paaien. De belangrijkste Europese ansjovisbestanden bevinden zich rond de Portugese kust en de Golf van Biskaje. Toen de Zuiderzee nog niet was afgesloten en dus nog niet het IJsselmeer was, werd er ook in Nederland veel ansjovis gevangen. Vanaf 1932 verhuisden de inleggerijen uit Monnickendam naar Spanje. De ansjovis die wij nu in Nederland kopen, komt hoofdzakelijk uit Zuid-Europa.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Smaak en bereiding
Ansjovis wordt sterk gezouten in diverse keukens gebruikt, variërend van lekkernij tussendoor tot topping voor pizza's. Gepekelde ansjovis moet vaak ruim een maand in het zout liggen voordat deze zijn smaak heeft gekregen. Dit wordt met name in Mediterrane landen als Griekenland, Italië en Frankrijk gedaan. In Spanje wordt de ansjovis vaak eerst in azijn of citroensap gelegd. Na een nacht in het zuur, wordt er olijfolie, knoflook en peterselie over gedaan en vervolgens wordt de vis als tapas gegeten.
In Zuidoost-Azië wordt de vis vaak verwerkt tot vissaus. Voor vissaus wordt de vis gefermenteerd. De Romeinen deden dit ook en zij noemden hun saus garum. De bekende Engelse worcestersaus bevat ook gefermenteerde ansjovis.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
102 kcal/427 kj
- Water
-
76.60 g.
- Eiwit
-
20.10 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
2.30 g.
- Verzadigde vetten
-
0.80 g.
- E.o.v
-
0.40 g.
- M.o.v.
-
0.60 g.
- Cholesterol
-
68.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.05 mg.
- Vitamine B1
-
0.02 mg.
- Vitamine B2
-
0.20 mg.
- Vitamine B6
-
0.50 mg.
- Vitamine B11
-
10.00 µg
- Vitamine B12
-
0.90 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
3.00 µg
- Natrium
-
148.00 mg.
- Kalium
-
278.00 mg.
- Calcium
-
82.00 mg.
- Fosfor
-
233.00 mg.
- Ijzer
-
4.30 mg.
- Magnesium
-
40.00 mg.
- Koper
-
0.20 mg.
- Zink
-
1.40 mg.