Ingrediënten

 • 8 rode poonfilets, niet al te groot
 • 4 kruimige aardappelen, ca. 75 g elk
 • 6-8 draadjes saffraan
 • 1 krop sla
 • klein handje rucola
 • 2 el rozenharissa
 • 5 el mayonaise
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereiding

 1. Als je de grill gebruikt in plaats van een barbecue, verwarm dan de oven eerst voor op 220°C voor het poffen van de aardappelen. Steek anders de barbecue op tijd aan zodat de kooltjes heel heet kunnen worden en de aardappelen daarin gepoft kunnen worden.
 2. Boen de aardappelen schoon onder de kraan, leg ze in een diepe pan en zet ze onder koud water. Breng het water op hoog vuur aan de kook, draai het vuur wat lager en kook de aardappelen 25 minuten. Giet af. 
 3. Meng, zodra de aardappelen op staan, in een klein bakje of glaasje de saffraan met 1 eetlepel lauw water en laat het minimaal 10 minuten weken. 
 4. Leg 4 vellen aluminiumfolie op het aanrecht. Strooi er wat grove peper en zout op, leg op elk een aardappel en vouw het folie strak om de aardappel. Leg de warme aardappelen tussen de kooltjes in de barbecue of in de hete oven en pof ze in 30-45 minuten gaar. Als de aardappelen koud zijn, duurt het wat langer. 
 5. Was en droog de salade. Trek de bladeren van de krop uit elkaar. 
 6. Roer de rozenharissa, de mayonaise en de saffraan met het weekwater in een schaaltje door elkaar en laat even trekken. 
 7. Prik na een half uur poffen met een vork in de aardappelen om te controleren of ze al gaar zijn. Zo niet, leg ze dan terug tussen de kooltjes of in de oven.
 8. Wrijf, als de aardappelen klaar zijn, de poonfilets in met een beetje olijfolie. Bak ze 2 minuten aan elke kant op de bbq of in een grillpan. 
 9. Verwijder het folie van de aardappelen, leg ze op 4 borden en snijd ze diep in. Leg de sla, rucola en gegrilde rode poon erbij. Schep de rozenharissa saffraanmayonaise erbij en in de aardappel. Bestrooi met grof gemalen peper en grof zout.

Tip: Je kunt de vis eventueel op een met olie bestreken vel aluminiumfolie op de barbecue of grill leggen. Prik er eerst wat gaatjes in zodat de rook er lekker door kan trekken.

Poon

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.

Alles over Poon

Poon

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
118 kcal
/
494 kj
Vetten:
5.03 g.
Eiwitten:
17.02 g.