Ingrediënten
- 4 grote ponen op de graat zonder vel
- bloem
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 1 stuk gember van 2,5 cm, geraspt
- 2 el madras curry poeder
- 1 winterpeen in blokjes
- 3 stengels bleekselderij
- 1 kaneelstokje
- 2 grote tomaten in blokjes
- 400 ml kokosmelk
- 250 g ongekookte linzen naar keuze
- 100 g spinazie
- neutrale olie, zoals zonnebloem- of druivenpitolie
- verse kruiden, zoals koriander, basilicum, peterselie
- naan brood of pappadum
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm in een grote pan 4 el olie en fruit hierin de ui, knoflook en gember. Voeg daarna de linzen, wortel, bleekselderij, currypoeder en het kaneelstokje toe. Voeg na een aantal minuten de blokjes tomaat en de kokosmelk erbij. Voeg water toe tot het mengsel net onderstaat. Doe het deksel op de pan en kook op laag vuur gaar. Controleer tussendoor of er genoeg vocht in de pan blijft. Voeg zo nodig water toe.
- Als de linzen gaar zijn, breng je deze op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en voeg spinazie toe.
- Snijd de ponen in de lengte tot het midden in, zodat je een Y-vorm krijgt. Wentel de filets in bloem met zout en peper. Klop overtollig bloem af. Frituur of bak de vis goudbruin tot ze gaar zijn.
- Schep de linzencurry op een bord en leg daar de gefrituurde poon op. Garneer met verse kruiden en serveer met naanbrood of pappadums.
Poon
De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
118 kcal/494 kj
- Vetten:
-
5.03 g.
- Eiwitten:
-
17.02 g.