Ingrediënten
- 600 g scholfilet
- 750 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
- 6 el olijfolie
- 500 g prei
- 2 teentjes knoflook
- 3 el citroensap
- 50 g hazelnoten
- 2 sneetjes oud witbrood, verkruimeld
- 1 el kerriepoeder
- 1 eiwit
- 50 g boter
- peper en zout
Bereiding
- Was de prei, snijd in stukjes en hak de knoflook en hazelnoten fijn. Kook de aardappels met wat zout gaar. Verhit 4 eetlepels olijfolie en roerbak hierin de prei en knoflook 3 tot 4 minuten.
- Besprenkel de scholfilets met citroensap en bestrooi met peper en zout. Meng hazelnoten, broodkruim en kerriepoeder. Klop het eiwit los met 1 eetlepel water, peper en zout. Verhit de boter en de rest van de olijfolie. Haal de schol eerst door het eiwit en daarna door het hazelnoot-broodmengsel.
- Bak de schol in 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en gaar. Stamp intussen het preimengsel door de gare aardappels en breng op smaak met peper en zout. Leg de schol op de preistamppot.
Schol
Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
94 kcal/393 kj
- Vetten:
-
2.00 g.
- Eiwitten:
-
19.00 g.