Ingrediënten
- 200 g gerookte zalm
- 2 beschuitbollen
- 2 el witte wijn azijn
- ½ el zout
- 4 verse eieren
- 2 eidooiers
- 200 g boter
- 1 el citroensap
- ½ tl fijne Dijon mosterd
- 2 el verse dragon
Bereiding
- Snijd de beschuitbollen horizontaal door en rooster ze in een droge koekenpan krokant. Breng in een grote hoge pan een grote hoeveelheid water samen met de azijn en het zout tegen de kook aan.
- Breek de eieren allemaal in een apart kopje. Roer met een lepel in het water zodat een ‘draaikolk’ ontstaat. Laat 1 ei er voorzichtig in het midden inglijden, laat het ei in ongeveer 3 minuten gaar pocheren, haal het ei er met een schuimspaan uit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Herhaal dit mer de andere eieren.
- Breng in een andere pan een behoorlijke laag water aan de kook en hang hier er een pannetje boven, de bodem mag het water niet raken. Smelt hierin de boter.
- Klop de eierdooiers met een mixer romig, laat er met een dun straaltje de gesmolten boter bij lopen. Blijf kloppen tot een gladde gebonden saus ontstaat. Breng de Hollandaisesaus verder op smaak met versgemalen peper en fijngehakte dragon.
- Serveer de gepocheerde eieren op de met zalm belegde beschuitbol met daarover de Hollandaisesaus geschept.
Zalm
De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
220 kcal/924 kj
- Vetten:
-
15.70 g.
- Eiwitten:
-
20.20 g.