Ingrediënten

  • 2 hele schoongemaakte dorades à 500 g
  • 4 limoenen
  • 3½ el kant-en-klare smokey BBQ-kruiden
  • 100 g chorizo, hele worst
  • 3 rode puntpaprika’s
  • 2 grote rijpe vleestomaten
  • 1 bosje koriander of bladselderij
  • scheutje gembersiroop
  • zonnebloemolie

Bereiding

  1. Rasp de schil van de limoenen op een fijne rasp. Snijd 2 limoenen in plakjes. Pers de andere 2 limoenen uit. Meng 3 eetlepels smokey BBQ-kruiden met de helft van de limoenrasp en 4 eetlepels zonnebloemolie.
  2. Snijd de chorizo in 8-10 dikke plakken. Snijd 3 of 4 ondiepe inkepingen in beide kanten van de dorades. Bestrijk de buikholte van de dorades met wat van de smokey BBQ-olie. Leg de plakjes limoen en de plakken chorizo in de buikholtes. Bestrijk de dorades aan beide kanten met de rest van de smokey BBQ-olie en klem ze in de visgrillklemmen als je die gebruikt.
  3. Laat de kruiden lekker intrekken terwijl je de salsa maakt: halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika en tomaten in stukken doe ze met de koriander of bladselderij in de hoge beker en maal ze met de staafmixer niet al te fijn. Voeg ½ tl smokey BBQ-kruiden, de rest van de limoenrasp 4 el olie, de helft van het limoensap en gembersiroop toe. Proef en voeg naar smaak meer kruiden, limoensap en/of gembersiroop toe. Direct gebruiken of een paar uur laten trekken.
  4. Gril de dorades op een hete barbecue ca. 15 minuten tot ze mooi geroosterd en gaar zijn. Geregeld keren. Haal de vis van de graat en verdeel over 4 borden. Schep er wat salsa over en strooi de rest van de koriander erbij.

Lekker met een Mexicaanse bonensalade van kidneybonen, witte bonen, bruine bonen en maïs.

Dorade (Zeebrasem)

Er zijn veel verschillende soorten zeebrasems, de bekendste en meest voorkomende zijn: de Dorade Royale, Dorade Grise (Spondyliosoma cantharus), ook wel zeekarper of gewone zeebrasem genoemd en de rode zeebrasem die door het leven gaat als Dorade Rose (Pagellus bogaraveo).

Alles over Dorade (Zeebrasem)

Dorade (Zeebrasem)

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
356 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
18.50 g.