Ingrediënten

  • 150 g gerookte paling, in kleine stukjes gesneden
  • 80 g boter
  • 100 g bloem
  • 250 ml visbouillon, koud
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 eidooier, bewaar het eiwit voor het paneren
  • ravigotesaus
  • peper, naar smaak
  • Voor het paneren:
  • 150 g bloem
  • 1 eiwit overgebleven van de ragout + 1 ei, losgeklopt
  • 1 oud stokbrood, fijn gemalen of paneermeel uit de winkel
  • Frituren:
  • zonnebloem- of arachideolie

Bereiding

 

  1. Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
  2. Smelt de boter en roer de bloem erdoor.
  3. Giet in één keer de koude visbouillon erbij.
  4. Roer nu goed met een garde, op middelmatig vuur, tot er een gebonden ragout ontstaat.
  5. Haal de ragout van het vuur.
  6. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de ragout.
  7. Wacht tot de ragout is afgekoeld en roer dan de eidooier en de stukjes paling door de ragout.
  8. Schep de ragout in een schaal en leg er een vel vershoudfolie op.
  9. Zet de schaal minimaal 6 uur, maar liever een nacht, in de koelkast.

     

    Paneren: 

  10. Zet drie diepe borden neer.

  11. Doe in het eerste bord het eiwit met het ei. In het tweede bord gaat de bloem. En in het derde bord het fijngemalen stokbrood (of paneermeel).

  12. Maak van de koude ragout 12 balletjes.

  13. Haal de balletjes door de bloem, dan door het ei, dan weer door de bloem en nog een keer door het ei.

  14. Haal de balletjes dan door het fijngemalen stokbrood (of paneermeel).

     

    Frituren: 

  15. Verhit de olie (in een frituurpan of gewone pan) tot 180°C.

  16. Frituur de bitterballen in 3 tot 4 minuten goudbruin.

  17. Schep ze uit de olie en leg ze op een schaal bedekt met keukenpapier.

  18. Serveer met brood en ravigotesaus.
     

Tip

Je kunt de bitterballen gepaneerd twee maanden bewaren in de vriezer. Frituur deze (als ze nog bevroren zijn) dan 5 tot 6 minuten. Gepaneerd kun je ze ook tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Paling

Paling is een straalvinnige vis die behoort tot de familie echte palingen (Anguillidae). De soort is een trekvis, die zowel in zoet- als zoutwater leeft.

Alles over Paling

Paling

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
200 kcal
/
838 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
14.50 g.