Ingrediënten
- 150 g gerookte paling, in kleine stukjes gesneden
- 80 g boter
- 100 g bloem
- 250 ml visbouillon, koud
- 3 blaadjes gelatine
- 1 eidooier, bewaar het eiwit voor het paneren
- ravigotesaus
- peper, naar smaak
- Voor het paneren:
- 150 g bloem
- 1 eiwit overgebleven van de ragout + 1 ei, losgeklopt
- 1 oud stokbrood, fijn gemalen of paneermeel uit de winkel
- Frituren:
- zonnebloem- of arachideolie
Bereiding
- Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
- Smelt de boter en roer de bloem erdoor.
- Giet in één keer de koude visbouillon erbij.
- Roer nu goed met een garde, op middelmatig vuur, tot er een gebonden ragout ontstaat.
- Haal de ragout van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door de ragout.
- Wacht tot de ragout is afgekoeld en roer dan de eidooier en de stukjes paling door de ragout.
- Schep de ragout in een schaal en leg er een vel vershoudfolie op.
- Zet de schaal minimaal 6 uur, maar liever een nacht, in de koelkast.
Paneren:
-
Zet drie diepe borden neer.
-
Doe in het eerste bord het eiwit met het ei. In het tweede bord gaat de bloem. En in het derde bord het fijngemalen stokbrood (of paneermeel).
-
Maak van de koude ragout 12 balletjes.
-
Haal de balletjes door de bloem, dan door het ei, dan weer door de bloem en nog een keer door het ei.
-
Haal de balletjes dan door het fijngemalen stokbrood (of paneermeel).
Frituren:
-
Verhit de olie (in een frituurpan of gewone pan) tot 180°C.
-
Frituur de bitterballen in 3 tot 4 minuten goudbruin.
-
Schep ze uit de olie en leg ze op een schaal bedekt met keukenpapier.
-
Serveer met brood en ravigotesaus.
Tip
Je kunt de bitterballen gepaneerd twee maanden bewaren in de vriezer. Frituur deze (als ze nog bevroren zijn) dan 5 tot 6 minuten. Gepaneerd kun je ze ook tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Paling
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
200 kcal/838 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
14.50 g.