Ingrediënten
- 1 kg panklare rode poon met kop
- 250 g pandanrijst
- 20 g gemengde groene kruiden zoals tijm, koriander en bieslook
- 2 sappige limoenen
- 1 bos lente-ui, in smalle ringetjes
- 1 grote wortel, ca. 75 g
- Sesamolie
- Chilipoeder
- zonnebloemolie
- peper en zout, grof gemalen
Bereiding
-
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet deze vervolgens af, spoel af onder de koude kraan en zet opzij.
-
Houd een paar takjes koriander en bieslook apart. Haal van de rest de blaadjes af en hak ze fijn.
-
Meng in een kommetje de helft van de gehakte kruiden met 1½ theelepel peper, 1 theelepel zout, ¼ theelepel chilipoeder en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe.
-
Leg de poon op een zijkant. Snijd de vis vanaf onder de kop naar de staart in de breedte 4 keer diep in (½ tot 1 centimeter), maar niet tot op de graat! Keer de poon op de andere zijde en snijd ook deze kant 4 keer in. Wrijf wat van het kruidenmengsel in de sneden.
-
Was een limoen onder de hete kraan. Snijd deze limoen in vieren en leg in een hoge beker van de staafmixer. Voeg ½ theelepel zout en 100 milliliter zonnebloemolie toe. Maal de limoen fijn.
-
Halveer en pers de andere limoen uit. Schil de wortel en schaaf er met de dunschiller lange linten van. Snijd elk lint in de lengte in 3 à 4 smalle repen.
-
Meng ze met de koude rijst, lente-ui, rest van de kruiden het limoensap en een scheut sesamolie. Proef en voeg naar smaak peper, zout, chilipoeder en meer sesamolie toe. Strooi er de achtergehouden kruiden overheen.
-
Leg een groot vel folie op het BBQ-rooster en vet het in met een beetje olie. Leg de poon erop. Sluit de deksel en gril deze 12 à 14 minuten.
Poon
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
118 kcal/494 kj
- Vetten:
-
5.03 g.
- Eiwitten:
-
17.02 g.