Ingrediënten

  • 1 kg panklare rode poon met kop
  • 250 g pandanrijst
  • 20 g gemengde groene kruiden zoals tijm, koriander en bieslook
  • 2 sappige limoenen
  • 1 bos lente-ui, in smalle ringetjes
  • 1 grote wortel, ca. 75 g
  • Sesamolie
  • Chilipoeder
  • zonnebloemolie
  • peper en zout, grof gemalen

Bereiding

  1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet deze vervolgens af, spoel af onder de koude kraan en zet opzij.

  2. Houd een paar takjes koriander en bieslook apart. Haal van de rest de blaadjes af en hak ze fijn.

  3. Meng in een kommetje de helft van de gehakte kruiden met 1½ theelepel peper, 1 theelepel zout, ¼ theelepel chilipoeder en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe.

  4. Leg de poon op een zijkant. Snijd de vis vanaf onder de kop naar de staart in de breedte 4 keer diep in (½ tot 1 centimeter), maar niet tot op de graat! Keer de poon op de andere zijde en snijd ook deze kant 4 keer in. Wrijf wat van het kruidenmengsel in de sneden.

  5. Was een limoen onder de hete kraan. Snijd deze limoen in vieren en leg in een hoge beker van de staafmixer. Voeg ½ theelepel zout en 100 milliliter zonnebloemolie toe. Maal de limoen fijn.

  6. Halveer en pers de andere limoen uit. Schil de wortel en schaaf er met de dunschiller lange linten van. Snijd elk lint in de lengte in 3 à 4 smalle repen.

  7. Meng ze met de koude rijst, lente-ui, rest van de kruiden het limoensap en een scheut sesamolie. Proef en voeg naar smaak peper, zout, chilipoeder en meer sesamolie toe. Strooi er de achtergehouden kruiden overheen.  

  8. Leg een groot vel folie op het BBQ-rooster en vet het in met een beetje olie. Leg de poon erop. Sluit de deksel en gril deze 12 à 14 minuten.

Poon

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.

Alles over Poon

Poon

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
118 kcal
/
494 kj
Vetten:
5.03 g.
Eiwitten:
17.02 g.