Zwaardvis
De zwaardvis is een straalvinnige vis en behoort tot de baarsachtigen. Hij heeft een grijsblauwe rug en een bijna witte buik. Kenmerkend is de extreem lange bovenkaak in de vorm van een zwaard, waar hij zijn naam aan te danken heeft. De vis kan een lengte bereiken van 0,5 meter en een gewicht tot 590 kg. De zwaardvis is een roofvis die zijn voedsel zoekt in de open zee of op de bodem van de zee. De zwaardvis leeft vooral van in scholen levende vissen zoals tonijn, barracuda’s en goudmakreel.
Zwaardvis Paspoort
- Naam
- Zwaardvis (Xiphias gladius)
- Lengte
-
wordt meer dan 4 m.
- Voedsel
-
tonijn, barracuda’s en goudmakreel.
- Verspreiding
-
de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan
- Kleur
-
grijsblauwe rug en een bijna witte buik
- Familie
-
Xiphiidae
Vangst
De zwaardvis wordt wild gevangen in het oostelijke deel van de Indische Oceaan met behulp van kieuwnetten.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
119 kcal/498 kj
- Water
-
74.00 g.
- Eiwit
-
19.50 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
4.50 g.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.02 mg.
- Vitamine B1
-
0.05 mg.
- Vitamine B2
-
0.08 mg.
- Vitamine B6
-
0.60 mg.
- Vitamine C
-
1.00 mg.
- Natrium
-
100.00 mg.
- Kalium
-
340.00 mg.
- Calcium
-
10.00 mg.
- Fosfor
-
500.00 mg.
Smaak en bereiding
De structuur van zwaardvis is stevig en de smaak is erg uniek, het meest te vergelijken met de smaak van kalfsvlees. Zwaardvis kan rauw, gebakken en gegrild gegeten worden. Rauw is de vis heerlijk als sashimi. Als steak/moot van de grill is de zwaardvis ook erg smaakvol.