Meerval

De Europese meerval, vaak kortweg meerval genoemd, is een bijzonder grote zoetwatervis. Er is wel eens een exemplaar van 5 meter gevangen. In Nederland komen ook meervallen voor. Met name in de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de daaraan grenzende Westeinder- en Kagerplassen

Meerval

Meerval Paspoort

Naam
Meerval (Silurus glanis)
Lengte
Wordt max. 5 m.
Voedsel
Ongewervelde diertjes, brasem, karper, paling en snoekbaars.
Leefgebied
In rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones.
Kleur
Donkergroen tot zwart aan de bovenzijde en vaak zilverachtig tot wit aan de onderzijde. Het kleurverloop is grillig en vlekkerig.

Vangst en kweek

In het wild worden meervallen met name gevangen door sportvissers. Sinds 1983 wordt deze soort ook gekweekt in recirculatie systemen. Deze ontwikkeling is begonnen op de landbouwuniversiteit van Wageningen. Door het hergebruik van water en warmtewisseling met bijvoorbeeld kasgroente is het goed mogelijk tegen een redelijke kostprijs deze vis te produceren. Nederland is de grootste producent van meerval in Europa. Wekelijks wordt zo'n twintigduizend kilo meerval en visproducten geproduceerd, waarvan het merendeel bestemd is voor de Duitse consument.

 

Lees meer over kweekvis

 

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Het vlees van de meerval heeft een stevige structuur en een zeer fijne smaak, vooral van de jongere dieren. De vissoort is vetarm en heeft culinair veel mogelijkheden. Ook gerookte meerval is een delicatesse, het sluit goed aan bij forel, paling en zalm. Van de meerval eitjes wordt namaakkaviaar gemaakt.

Leer de basis kooktechnieken

 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
240 kcal
/
1004 kj
Eiwit
17.57 g.
Koolhydraten
8.54 g.
Suikers
0.85 g.
Vet
14.53 g.
Cholesterol
63.00 mg.
Vezels
0.50 g.
Natrium
398.00 mg.
Kalium
326.00 mg.