Forel

De forel kent drie soorten, waarvan zee- en beekforel eigenlijk eenzelfde soort zijn.  Het enige verschil is dat de zeeforel migreert naar zee, en de beekforel niet. De regenboogforel is een soort die ooit vanuit de Verenigde Staten in Europa is geïntroduceerd. Regenboogforel wordt ook nog wel eens zalmforel genoemd. Dit is een fantasienaam die ooit bedacht is met het idee dat de consument bereid was meer te betalen voor een vis  met het woord ‘’zalm” in de naam. Wel heeft  het vlees van de regenboogforel van nature een roze kleur, net als zalm, door het eten van garnaaltjes en kreeftjes.

Forel

Forel Paspoort

Naam
Forel (Salmo gairdneri)
Lengte
Max. 120 cm.
Voedsel
Kleine schaaldieren, vissen en insecten.
Levenscyclus
Wordt max. 38 jaar (zee- en beekforel), max. 11 jaar (regenboogforel).
Verspreiding
Beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië.
Leefgebied
Koude, helder en zuurstofrijke wateren.
Populatie
Schaars in het wild.
Kleur
Lichtroze, maar kan variëren van wit tot rood.
Familie
Zalmachtigen.

Kweek

Forel, met name regenboogforel, wordt al eeuwenlang in Europa en Noord-Amerika gekweekt. Maar ook in Argentinië, Chili, Denemarken en zelfs Zuid-Limburg wordt forel gekweekt.

Daardoor is de forel het hele jaar door verkrijgbaar.

Er zijn in Nederland vier forellenkwekerijen, die samen ongeveer 100 ton forel produceren.

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Vangst

Forel komt in het wild nog sporadisch voor in beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië. Ze worden in het wild gehinderd door stuwen.

Duurzaamheid    Vangsttechniek

Waar komt forel vandaan?

Smaak & bereiding

Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een zoetige geur.  Kenners beweren dat beekforel of zeeforel een betere smaak heeft  dan regenboogforel. Forel kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven of barbecue.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
126 kcal
/
526 kj
Water
76.00 g.
Eiwit
18.40 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
5.80 g.
Verzadigde vetten
0.90 g.
E.o.v
1.00 g.
M.o.v.
3.30 g.
Cholesterol
56.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.20 mg.
Vitamine B1
0.07 mg.
Vitamine B2
0.26 mg.
Vitamine B6
0.50 mg.
Vitamine B11
5.00 µg
Vitamine B12
8.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
10.00 µg
Natrium
39.00 mg.
Kalium
453.00 mg.
Calcium
50.00 mg.
Fosfor
220.00 mg.
Ijzer
1.50 mg.
Magnesium
20.00 mg.
Koper
0.10 mg.
Zink
0.50 mg.