Coquille

De coquille is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees  met nootachtige smaak dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.

Coquille

Coquille Paspoort

Naam
Coquille (Coquille of St. Jacobsschelp)
Lengte
10 cm doorsnede.
Voedsel
Algen en plankton.
Verspreiding
Noorwegen tot de Middellandse Zee.
Leefgebied
Op de bodem van wateren tot 100 m diep.
Populatie
Voorzichtigheid geboden.
Kleur
De bovenste (linker) schelp is plat en bruinroze van kleur. De onderste schelp is hol en wit tot zachtroze van kleur.
Familie
Behoort tot de familie van de kamschelpachtigen.

Vangst

In Frankrijk worden coquilles met grote netten van de bodem gesleept met behulp van de boomkortechniek. Dit is efficiënt en maakt de coquilles wat goedkoper. Het nadeel hiervan is schelpen beschadigd kunnen raken. In Schotland worden mede daarom coquilles opgedoken. Dit levert onbeschadigde grotere schelpen op, maar is wel arbeidsintensiever. Het vangstseizoen is in sommige gebieden beperkt. Daarnaast is er een minimale aanlandingsmaat van 10-11cm.

De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo’n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners. De schelpen worden in kooien geweekt die in het water hangen. Voor de oogst hoeft de bodem dus niet omgeploegd te worden.

 

Duurzaamheid    Vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Wist je dat?

  • In de Middeleeuwen namen pelgrims de schelpen mee als ze terugkeerden van de bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob.

  • De St. Jacobsschelp stond model voor het logo van Shell.

  • Coquilles kunnen zicht voortbewegen door de schelphelften snel open en dicht te doen.

  • Het woord 'coquille’ is Frans voor schelp.

Bereiding

Alleen het witte vlees (de 'pil' of 'noix') en het oranje kuit (de 'kam' of 'corail') wordt gegeten. Coquilles met oranje kuit zijn een delicatesse waarvan de prijs aanzienlijk kan oplopen. Deze coquilles zijn tussen eind januari en maart verkrijgbaar. 

Coquilles zijn geschikt om mee te grillen, bakken of kort te stoven.

Het ergste wat je met een coquille kunt doen, is hem te lang bakken. Het visvlees wordt hierdoor nogal rubberachtig. Je kunt een coquille nog beter iets korter bakken of grillen, circa 2 minuten, zodat hij van binnen nog ietsje rauw is. Een verse, mooie coquille heeft verder niet veel poespas nodig; wat citroensap en wat peper laten de van nature zoete smaak het best naar boven komen.

 

Recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
83 kcal
/
347 kj
Eiwit
16.20 g.
Koolhydraten
2.05 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
0.72 g.
Verzadigde vetten
0.09 g.
E.o.v
0.04 g.
M.o.v.
0.02 g.
Cholesterol
35.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Natrium
148.00 mg.
Kalium
317.00 mg.