Zo wordt vis gerookt
Een van de meest geliefde visproducten is gerookte vis. Niet vreemd ook, want gerookte zalm of andere gerookte vissoorten doen het altijd goed als hapje, in een salade of op een broodje. Zo heb je snel een gezonde en lekkere maaltijd.
Historie
Het roken van vis is oorspronkelijk ontstaan als conserveringsmethode. In veel landen droogde men vis in de buitenlucht om de vis langer houdbaar te maken. In landen waar het klimaat niet geschikt was om vis aan de lucht te drogen ontwikkelde men het rookproces.
Populair
De gerookte vis die wordt verkocht is meestal koud gerookt, maar je kunt vis ook warm roken. Vette vissoorten worden vaker warm gerookt. Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Rooktechnieken uitgelegd
Warm roken (ookwel gestoomd genoemd)
Bij warm roken wordt de vis eerst gedurende 1½ uur voorgedroogd in de rookoven op een klein houtvuur (beuken of elzenhout). Het vuur wordt met een dikke laag mot en zaagsel bedekt, zodat er een dichte rook ontstaat. De vis wordt 60 minuten gerookt met rook van 80 tot 100°C. Het roken van paling neemt meestal een half uur in beslag.
Koud roken
Bij koud roken wordt de vis eerst in de pekel gedompeld. Vervolgens gaan de filets gedurende meerdere uren de oven in. De temperatuur van de rookkast mag de 28 graden niet overschrijden.
Uiterlijke verschillen
Het verschil tussen warm en koud gerookte vis is makkelijk te zien en te proeven. Warm gerookte vis wordt door de intense warmte rimpelig, het vel van koud gerookte vis blijft strak en de kleur is intenser. Het visvlees van koud gerookte vis is compacter en zoutiger van smaak.
Lees het verhaal van makreelroker Jakob
Zelf vis roken
Voor wie zelf vis wil roken zijn tegenwoordig speciale rookoventjes en rookzakken te koop, bij kookwinkels of hengelsportzaken.
Het soort zaagsel dat je kiest, bepaalt de smaak: beukenzaagsel wordt het meest gebruikt. Zowel de hele vis als filets en moten kunnen worden gerookt. Voor het roken moet je de vis eerst schoonmaken en ingewreven met zout (pekelen). Laat het even intrekken en dep de vis droog.
Vervolgens ga je de vis roken in een speciale rookoven, rookdoos of op een gesloten barbecue. Het principe is steeds hetzelfde. Door verhitting van de onderkant gaat het zaagsel roken en de vis wordt gaar.