Ingrediënten
- 4 stukken kabeljauwfilet van 150 g
- 1 kleine komkommer
- 2 el verse munt, fijngehakt
- 2 limoenen
- ½ tl gemalen komijn (djinten)
- 1 dikke winterwortel
Bereiding
- Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in lange repen en dan in kleine blokjes. Pers 1 ½ limoen uit. Schep in een schaaltje de komkommer met de munt en 2-3 eetlepels limoensap door elkaar. Maal er royaal peper over en voeg komijn en zout naar smaak toe.
- Wrijf de visfilet in met zout en peper en knijp er ½ limoen boven uit. Laat dit even intrekken. Schil de wortel met een dunschiller en schaaf er dan met de kaasschaaf 8 dunne, lange plakken af. Wikkel elk stuk vis stevig in 2 plakken wortel en leg ze naast elkaar in het stoommandje.
- Hang het stoommandje boven een pan met kokend water. Let erop dat het water de vis niet aanraakt. Stoom de vis afgedekt voor 6-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de visfilets, net aan gaar. Leg de gestoomde vis op borden en schep de muntsalsa erover.
Tips
- Lekker met een salade van warme sugarsnaps. Meng beetgare sugarsnaps met fijne ringetjes bosui en eventueel wat zeekraal. Sprenkel er een dressing van witte wijnazijn met olijfolie over.
- Voor het stomen kun je het beste een vispan, stoommandje, stoombloem of vergiet gebruiken.
Bron
Kookboek "Over Vis & Vis"
Kabeljauw
De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
72 kcal/304 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
16.40 g.