Ingrediënten
- 600 g heekfilet, in 4 stukken
- 8 plakjes ontbijtspek
- 4 takjes rozemarijn
- 2 el olijfolie
- 100 g krul slamelange
- 3 tomaten, in partjes
- 1 rode ui, in halve ringen
- 2 el citroensap
- 1 tl mosterd
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1 stokbrood, voor erbij
Bereiding
- Bestrooi de heekfilet met zout en peper. Leg er een takje rozemarijn op en wikkel de vis in het spek. Steek vast met twee cocktailprikkers.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de heekvinken in zes minuten aan beide kanten bruin en gaar. Verdeel intussen de sla, de tomaten en de uienringen over vier borden.
- Klop een vinaigrette van het citroensap, de mosterd, de extra vierge olijfolie en zout en peper naar smaak. Besprenkel de salades met de citroenvinaigrette. Leg op elke salade een heekvink en serveer met het stokbrood.
Tip
Vervang voor een slankere heekvink het ontbijtspek door rauwe ham.
Heek
Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtige, maar het is toch echt een aparte soort. Deze diepzeevis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel 'mooie meid' genoemd. In Spanje, waar de heek 'Merluza' heet, is deze vis mateloos populair.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
78 kcal/327 kj
- Vetten:
-
0.90 g.
- Eiwitten:
-
17.30 g.