Ingrediënten

 • 250 g Hollandse garnalen
 • 500 g witte asperges
 • 4 takjes munt
 • sap en rasp van ½ citroen
 • 3 el walnootolie
 • 10 kleine glaasjes

Bereiding

 1. Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1½ - 2 cm van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 cm af. Leg de punten in een stoommandje en stoom ze in een stoompan (of steamer) in 4-6 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen en halveer de aspergepunten inde lengte.
 2. Snijd of schaaf de asperges schuin in flinterdunne plakjes. Leg de aspergeplakjes in een vergiet en schenk er ongeveer een liter kokend water over. Laat de plakjes goed uitlekken en afkoelen.
 3. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Houd 10 kleine blaadjes achter voor garnering en hak de resterende munt heel fijn.
 4. Klop in een kom 2 eetlepels citroensap met de walnootolie en wat zout en versgemalen peper tot een dressing. Roer de citroenrasp, de fijngehakte munt en de aspergeplakjes erdoor. Laat de aspergesalade minstens 15 minuten staan.
 5. Schep de aspergesalade in de glaasjes en verdeel de garnalen erover. Steek in elk glaasje een aspergepunt en garneer met een blaadje munt.

Tip

Deze salade is ook lekker als voorgerecht voor 4 personen. Gebruik dan grotere rechte glazen.

Hollandse garnaal

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.

Alles over Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
90 kcal
/
380 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.